Ούτε με τον Πούτιν, ούτε με τη Δύση – αντιπολεμική διαδήλωση σήμερα στις 19.00 στα Προπύλαια.

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μια σύγκρουση που όσο περνάει ο καιρός κλιμακώνεται επικίνδυνα οδηγώντας σε ένα ντόμινο γεωπολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών εξελίξεων με απρόβλεπτες προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο. Για να πιάσουμε το νήμα αυτής της ιστορίας πρέπει να αναφερθούμε στο πρόσφατο παρελθόν της περιοχής το οποίο οδήγησε σε αυτή τη σύρραξη.

Το 2013 ξεσπούν ταραχές στο Κίεβο (γεγονότα πλατείας Μαϊντάν) με κύριο αίτημα την πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης και την άνοδο μιας φιλοδυτικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στις ταραχές ηγετικό ρόλο παίρνουν ακροδεξιές, εθνικιστικές και νεοναζιστικές ομάδες οι οποίες προβαίνουν σε πολιτικές διώξεις και ακρότητες, με αποκορύφωμα την σφαγή δεκάδων κομμουνιστών, αντιφασιστών και φιλορώσων στο Μέγαρο των Συνδικάτων στην Οδησσό, δίνοντας έτσι διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου. Όλα αυτά με τις ευλογίες και την σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ οι οποίες παρείχαν κάθε είδους βοήθεια στο λεγόμενο κίνημα Ευρωμαιντάν. Ως αποτέλεσμα αυτού του εμφυλίου αυτονομούνται δύο ρωσόφωνες περιοχές στα σύνορα με τη Ρωσία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, και δίνεται στη Ρωσία το πάτημα για την προσάρτηση της Κριμαίας, με την δικαιολογία της προστασίας του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο εμφύλιος στο ανατολικό κομμάτι της χώρας συνεχίζεται, παρόλο που έχει υπογραφεί η συνθήκη του Μίνσκ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ανακωχή και περιορισμένη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές. Οι εκατέρωθεν παραβιάσεις της ανακωχής και η διαφαινόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έδωσαν το κατάλληλο πρόσχημα στη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά χρησιμοποιώντας και πάλι την δικαιολογία της προστασίας των ρωσόφωνων.
Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι προϊόν ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με στόχο τον γεωπολιτικό έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών, πλουτοπαραγωγικών-ενεργειακών κόμβων και πηγών. Πέρα από τα στρατόπεδα τα οποία διαμορφώνονται και τα διεθνή συμφέροντα που παίζονται, σε αυτό το πεδίο μάχης το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι αυτοί που θα έχουν τις πραγματικές απώλειες, φυσικές και υλικές, είναι οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών.

Γι’ αυτό τον λόγο λέμε όχι στον πόλεμο, δεν δεχόμαστε την εμπλοκή της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς αυτών των χωρών και ειδικά για εμάς, στους συναδέλφους μας σε Ουκρανία και Ρωσία.

  • Να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις.
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμό τους. Καμία αποστολή πολεμικού εξοπλισμού ή όποια άλλης διευκόλυνσης από την κυβέρνηση.
  • Αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των εμπόλεμων περιοχών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς Πούτιν-Ρωσίας ή Η.Π.Α-Ν.Α.Τ.Ο-Ε.Ε.
  • Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, ενάντια στην κατάληψη εδαφών από οποιαδήποτε πλευρά.
  • Ειρηνική συνεργασία των λαών σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας με στόχο την κοινή ευημερία όλων.
  • Να μην ζήσουμε μία νέα Γιουγκοσλαβία!
  • Ο λαός σώζει το λαό!

Καλούμε σε συμμετοχή στη σημερινή αντιπολεμική διαδήλωση στις 19.00 στα Προπύλαια.

Συναδελφικά,
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia