Ανακοινώσεις

Published on March 27th, 2020 | by Nokia Labour Union

0

Ανακοίνωση για τον κορονοϊό και τις συνθήκες εργασίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταρχάς ευχόμαστε πραγματικά να είστε όλοι/ες υγιείς καθώς και οι άνθρωποί σας.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που διανύουμε οι νέες συνθήκες έχουν αναδείξει νέα κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με την εργασιακή μας ζωή και τα δικαιώματά μας. Παρακάτω επιχειρούμε μια καταγραφή αυτών των ζητημάτων. Καλούμε όλους και όλες να συμβάλουν στην καταγραφή αυτή και να στείλουν στο Σωματείο τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ατομικά και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συλλογικά όλοι/ες μαζί στο Σωματείο μας.

Δουλεύοντας από το σπίτι

Τονίζουμε ότι δουλεύοντας από το σπίτι δεν είναι δυνατό να αποδίδουμε όσο δουλεύοντας από το γραφείο. Οι συνθήκες του work from home είναι τελείως διαφορετικές και δεν επιτρέπουν να έχουμε την απαιτούμενη αλληλεπίδραση με τους/τις συναδέλφους/ισσες μας. Η επικοινωνία και η συνεννόηση γίνεται πολύ δύσκολη, ακόμα και μέσω chat ή telco. Το περιβάλλον των σπιτιών μας δεν είναι ένας διαμορφωμένος εργασιακός χώρος. Δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές (γραφείο και καρέκλα εργασίας, απομονωμένο χώρο με ησυχία) ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε την διαμόρφωσή του. Ειδικά οι εργαζόμενοι/ες γονείς έχουν και την ευθύνη και την ανάγκη να προσέξουν τα παιδιά τους, σε μια σύνθετη κατάσταση που είναι δύσκολο και να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν σε αυτή. Αντίστοιχες δυσκολίες έχουν και οι συνάδελφοι/ισσες που έχουν να προσέξουν τους γονείς τους ή ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Ψυχολογική επιβάρυνση

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχοντας στο νου μας όλα τα παραπάνω αλλά και τον περιορισμό μας στο σπίτι, την απόσταση που πρέπει να κρατήσουμε από τον κοινωνικό μας κύκλο, τις δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του σπιτιού μας και ενδεχομένως των γονιών μας ή συγγενών , την έλλειψη δυνατοτήτων αναψυχής, την αναγκαστική λήψη κανονικής άδειας για την λήψη άδειας ειδικού σκοπού, γίνεται προφανές σε όλους/ες ότι όλα αυτά αποτελούν μια πρωτόγνωρη ψυχολογική επιβάρυνση για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Με βάση τα παραπάνω τονίζουμε ότι τα deadlines έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα έχει να μείνουμε υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά εμείς.

Πράγμα το οποίο έχει επισημανθεί και από επίσημα email στη ΝΟΚΙΑ, ωστόσο διεκδικούμε να διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια και να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις (θα αναφερθούν και παρακάτω) και θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πίεση ασκηθεί σε εργαζόμενο/η και ασφαλώς θα την απαντήσουμε και θα την καταγγείλουμε άμεσα.  Ήδη γνωρίζουμε περιπτώσεις που σε συναδέλφους έχει αναφερθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις ημερομηνίες των releases.

Αναρρωτική άδεια

Ένα σοβαρό θέμα είναι η ασάφεια που υπάρχει σε σχέση με τη λήψη αναρρωτικής άδειας. Άτομα με κάποια συμπτώματα οποιασδήποτε αρρώστιας υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να πάνε σε κάποιο ιατρείο να εξετασθούν και να πάρουν κάποια αναρρωτική άδεια. Δεδομένης της κατάστασης δεν είναι καθόλου εύκολο να προβούν σε οποιαδήποτε ιατρική γνωμάτευση. Ιδιώτες γιατροί εάν εμφανίζεις συμπτώματα που είναι κοινά με τον ιό αρνούνται να σε εξετάσουν εάν δεν έχεις κάνει το σχετικό τεστ. Το οποίο πλέον είναι σε έλλειψη. Το να επισκεφθείς κάποια δημόσια δομή υγείας είναι και επίφοβο να κολλήσεις τον ιό αλλά και παράλογο να απασχολείς το ήδη υπερφορτωμένο προσωπικό.

Άδεια ειδικού σκοπού

Μέχρι τώρα η άδεια ειδικού σκοπού δεν καλύπτει γονείς με παιδιά που δεν πήγαιναν παιδικό σταθμό. Με βάση δημοσιεύματα διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σχετική διόρθωση. Επίσης σοβαρό είναι το ότι η λήψη άδειας ειδικού σκοπού, ειδικά αν παραταθεί κι άλλο η καραντίνα, θα μειώσει σημαντικά τις κανονικές άδειες. Τονίζουμε ότι οι κανονικές άδειες είναι αφιερωμένες στην απαιτούμενη ανάπαυση των εργαζομένων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι αποδεδειγμένα απαραίτητες για την ψυχική και κοινωνική ισορροπία των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω κενά και ασάφειες απαιτούμε:

·         Αναρρωτική άδεια σε όσους/ες νοσήσουν ή ακόμα εμφανίσουν συμπτώματα του ιού, χωρίς να απαιτείται να κάνουν το σχετικό τεστ.

·         Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια που αποκλείουν

·        Διασφάλιση της κανονικής άδειας για τον πραγματικό της σκοπό

  • Καμία απόλυση μέχρι η κατάσταση στον εργασιακό χώρο να εξομαλυνθεί

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, που οι ζωές μας έχουν αλλάξει δραματικά, καλούμε όλους/ες να μείνουμε συσπειρωμένοι/ες γύρω από το Σωματείο μας και να αλληλο-ενημερωνόμαστε για ότι προβλήματα υπάρχουν. Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, για περιπτώσεις συναδέλφων που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια (ευπαθείς ομάδες, άρρωστους στην οικογένεια, κινητικά προβλήματα κα) παρακαλούμε θερμά, επικοινωνήστε με το Σωματείο, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι απαραίτητη σε τέτοιες στιγμές.

Πρώτα η υγεία μας και μετά η δουλειά!

Οι εργαζόμενοι/ες στη ΝΟΚΙΑ δουλεύοντας σε πολλές φορές αντίξοες συνθήκες από το σπίτι (έλλειψη κατάλληλων χώρων και συνθηκών εργασίας, αυξημένη πίεση κτλ) κρατάμε την εταιρία λειτουργική και ανοιχτή. Η ΝΟΚΙΑ μας οφείλει, δεν της οφείλουμε και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί. Η απαίτησή μας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μετά από αναβολές και υπεκφυγές από την πλευρά της διοίκησης με την αιτιολογία ότι σε διάστημα ενός μήνα δεν έχει ούτε μία ώρα διαθέσιμη να βρεθεί με το Σωματείο (!), όπως οφείλει, στις 8/4 έχουμε μεταξύ μας συνάντηση όπου και θα τις θέσουμε τα προαναφερθέντα. Τονίζουμε, ότι το Σωματείο πρέπει να συμμετέχει στο σχεδιασμό και την ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται ειδικά για τέτοιες καταστάσεις ώστε να θέσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στη νέα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε συνολικά σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι προκλήσεις που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλαπλές, τόσο όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που παρατηρείται αυτό τον καιρό σε πολλούς κλάδους/εταιρίες, όσο και απέναντι στις ελλείψεις στην υγεία και την υποκρισία της κυβέρνησης στο πως αντιμετωπίζει τη νέα κατάσταση. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Συναδελφικά

Το ΔΣ

Tags:


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email