Κοινή ανακοίνωση ευρωπαϊκών σωματείων ΝΟΚΙΑ για τις απολύσεις, το πάγωμα μισθών και τις Συλλογικές Συμβάσεις

* Το παραπάνω κείμενο εκδόθηκε πριν την αρχή της κατάστασης πανδημίας. Παραμένει όμως επίκαιρο όσο ποτέ, όσο η ΝΟΚΙΑ αρνείται την ακύρωση των απολύσεων. Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ήδη κάποια Σωματεία στην Ευρώπη έχουν αιτηθεί ή θα αιτηθούν το πάγωμα των απολύσεων λόγω της κατάστασης, όπως εμείς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΝΟΚΙΑ, όπως όλες οι πολυεθνικές, δρα με κεντρική κατεύθυνση και πολιτική σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Έχει έρθει η ώρα να γίνει και αυτό με τα σωματεία και τους εργαζόμενους.

Στα πλαίσια της απόφασης της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης και της πεποίθησης  μας ότι την παγκοσμιοποιημένη εταιρική απληστία πρέπει να τη «συνοδεύουμε» με παγκοσμιοποιημένο συντονισμό των εργαζομένων, το σωματείο μας πήρε την πρωτοβουλία στο να ξεκινήσει μία προσπάθεια συντονισμού, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεννόησης μεταξύ των σωματείων στις χώρες, αρχικά τουλάχιστον, της Ευρώπης.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν τα σωματεία της Γαλλίας*, της Ισπανίας*, της Ιταλίας*, της Ρουμανίας και εμείς, με σκοπό όμως να καλεστούν και να συμμετέχουν τα σωματεία όλων των χωρών.

Σκοπός είναι να απαντήσουμε συντονισμένα τόσο στην πολιτική της ΝΟΚΙΑ για το πάγωμα των μισθών, όσο και στις συνεχείς και ατέρμονες αναδιαρθρώσεις που στηρίζονται στις απολύσεις.

Στη συνάντηση έγινε ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όσον αφορά τις παραπάνω πολιτικές της ΝΟΚΙΑ, αλλά και ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την τακτική της ΝΟΚΙΑ να καλλιεργεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων/locations σε διαφορετικές χώρες και να προτάξουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η ΝΟΚΙΑ μόνο προσχηματικά διαβουλεύεται με σωματεία και εργαζόμενους για τις αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, φάνηκε ότι είναι πολύτιμη η ανταλλαγή πληροφοριών για το πως δρα η ΝΟΚΙΑ σε κάθε χώρα απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.

Σε πρώτη φάση η συνάντηση αυτή πρόκρινε τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας συνεννόησης και άμεσης επικοινωνίας των σωματείων, τη συντονισμένη πίεση στη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ μέσω διεθνών οργανισμών εργασίας (για τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτούς), και της παρακάτω κοινής ανακοίνωσης των σωματείων που αξίζει να διαβαστεί (αναμένεται να εμπλουτιστεί με υπογραφές περισσότερων σωματείων). Η ανακοίνωση θα κοινοποιηθεί και στην κεντρική διοίκηση της ΝΟΚΙΑ.

Ας ελπίσουμε και ας εργαστούμε ώστε αυτή η προσπάθεια πολυεθνικού συντονισμού των σωματείων, που είναι ίσως ο πρώτος στα πλαίσια μίας πολυεθνικής, να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί και με κοινές δράσεις στο μέλλον.

**Δίπλα από τα σωματεία κάποιων χωρών σε παρένθεση είναι η γενική συνομοσπονδία στην οποία ανήκουν, μιας και σε κάποιες χώρες υπάρχει πάνω από ένα σωματείο σε κάθε εταιρία, ανάλογα με τις πόσες «ΓΣΕΕ» έχει η κάθε χώρα (στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η διάρθρωση)