Ανακοινώσεις

Published on March 18th, 2020 | by Nokia Labour Union

Αναβολή Στάσης Εργασίας και Διακλαδικής Απεργίας (19 Μάρτη) λόγω πανδημίας κορονοϊού

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

                Μπροστά στην σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναβάλουμε την προγραμματισμένη και αποφασισμένη από Γενική Συνέλευση Στάση Εργασίας στη ΝΟΚΙΑ την Τετάρτη 19 Μαρτίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διακλαδικής Απεργίας, στην οποία θα συμμετείχαν Πρωτοβάθμια Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία με τα οποία συντονιζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά αναβάλλονται και οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στα κτήρια της εταιρίας, αλλά και η συμμετοχή στην προγραμματισμένη μετά πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

                Η Διακλαδική Απεργία έχει οργανωθεί εδώ και μήνες, ώστε να γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες διαφορετικών κλάδων και να προκηρυχθεί μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων. Ωστόσο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αναβάλουμε τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, όχι γιατί πάμε κόντρα στις συλλογικές μας αποφάσεις, ούτε γιατί οι διεκδικήσεις μας πάγωσαν ή σταμάτησαν να είναι επίκαιρες αλλά επειδή εκτιμούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και σεβόμαστε την ανησυχία όλων.

Απαιτούμε από την Διοίκηση της ΝΟΚΙΑ να αναλάβει και εκείνη τις ευθύνες της και να πράξει το αυτονόητο, σταματώντας τις επικείμενες μαζικές απολύσεις που έχει ανακοινώσει λόγω αναδιάρθρωσης, και τις απολύσεις λόγω αξιολόγησης. Θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο σε συνθήκες πανδημίας όπου εμείς οι εργαζόμενοι/ες καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα και οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει ριζικά με γνώμονα την δημόσια υγεία, την υγεία μας και των ανθρώπων μας, την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα στο σχέδιό της για μαζικές απολύσεις έχοντας στόχο να αυξήσει τα κέρδη της. Αν δεν το πράξει, τότε ουσιαστικά θα πάψει να τηρεί τα ελάχιστα προσχήματα, ότι δηλαδή είναι σε εξέλιξη προσπάθεια απορρόφησης των υπό απόλυση συναδέλφων/ισσών μας και ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη μας.

Ποιος/α μπορεί να ισχυριστεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι εφικτό κάποιος να αναζητήσει μια θέση εργασίας μέσα στην εταιρεία ή αν απολυθεί ότι είναι εφικτό να αναζητήσει μια νέα δουλειά; Πώς μπορούν οι συνάδελφοι/ισσες που είναι υπό απόλυση να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Η νέα διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος έχει επιλέξει, περισσότερο από ποτέ, το δρόμο της αντιπαράθεσης με το σωματείο, αγνοώντας το θεσμικό ρόλο που πρεσβεύει και τους εργαζόμενους στη ΝΟΚΙΑ, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας. Και μάλιστα το κάνει αυτό σε μία στιγμή που η παρέμβαση του Σωματείου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Δε θα επιτρέψουμε αυτό τον κατήφορο και δε θα επιτρέψουμε η κρίση αυτή που περνάμε όλοι να γίνει άλλοθι περιστολής των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε από την διοίκηση της ΝΟΚΙΑ:

 • Να σταματήσουν οι απολύσεις είτε λόγω αναδιάρθρωσης, είτε λόγω αξιολόγησης
 • Απορρόφηση όλων των συναδέλφων/ισσών με ευθύνη της διοίκησης
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
 • Ειδικές άδειες στους γονείς και στους φροντιστές ασθενών χωρίς περιορισμό
 • Να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και προσβλητική στους εργαζόμενους στάση της και να έρθει σε επαφή με το σωματείο

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

 • Να λάβει επιπλέον μέτρα από τα ελλιπή που έχει ανακοινώσει
 • Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις
 • Στήριξη των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία με δίκαιες αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα
 • Ειδικές άδειες στους γονείς και στους φροντιστές ασθενών χωρίς περιορισμό.
 • Απαγόρευση απολύσεων εν μέσω πανδημίας
 • Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Το όποιο οικονομικό κόστος να το επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που κερδοφορούν από την εργασία μας.

Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε και την κοινή σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουμε μαζί με τα άλλα Σωματεία που συμμετέχουν στην οργάνωση της διακλαδικής απεργίας:

Συναδελφικά

Το ΔΣ

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑

Follow by Email