Σχετικά με το email της εταιρίας για τις νέες συμβάσεις τηλεργασίας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η εταιρία έστειλε ένα email μέσω του οποίου μας ενημέρωσε για το νέο ‘benefit’ όπως μας αποκάλεσε η διοίκηση στην τελευταία συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβριο και αφορά ουσιαστικά την επέκταση των υπαρχουσών ατομικών συμβάσεων για όσους και όσες θέλουν να τηλεργάζονται κατά βάση ή ολικώς.

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την νέα εργασιακή μας πραγματικότητα, την οποία θέλει να μας προωθήσει η εταιρία, μάθαμε για το τελικό κείμενο ως Σωματείο εργαζομένων τελευταίοι μαζί με όλους και όλες σας. Παρότι είχαμε συμφωνήσει ότι όταν θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση της διοίκησης να σταλεί πρώτα στο Σωματείο για να την επεξεργαστούμε, να προβάλουμε τα αιτήματα μας και να εκφέρουμε υπεύθυνα άποψη από την σκοπιά των εργαζομένων σε νέα συνάντηση μαζί της, κάτι τέτοιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα και πάλι δεν συνέβη.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο σαν τακτική, μιας και για άκρως σημαντικά θέματα, όπως πχ για επικείμενες απολύσεις συναδέλφων/ισσών, μας δίνεται το ίδιο περιθώριο για να αντιδράσουμε, όσο για θέματα που αφορούν τόσο πολύ τη ζωή μας.

Επειδή πολύ κόσμος έχει επικοινωνήσει μαζί μας για να μας ζητήσει διευκρινήσεις πάνω στο email που εστάλη, μιας και ούτε και για την ενημέρωση του κόσμου φρόντισε εγκαίρως η διοίκηση, ως Σωματείο προτρέπουμε αρχικά να μην προχωρήσει κανένας/καμία σε οποιαδήποτε ενέργεια που αναφέρεται μέσα στο email για την επέκταση της σύμβασης μέσω της τηλεργασίας. Δεν υποχρεούται κανένας/καμία να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ορίζεται στο email, γιατί όπως εντόνως μας επεσήμανε η διοίκηση στην τελευταία μας συνάντηση, πρόκειται για ‘benefit’ και αφορά μόνο όσους/όσες θέλουν επεκτείνουν την σύμβασή τους μέσω της νέας σύμβασης τηλεργασίας. Για όσους και όσες όντως θέλουν να τηλεργάζονται κατά βάση ή ολικώς και θέλουν να προχωρήσουν σε επέκταση της σύμβασής τους και πάλι προτείνουμε να μην βιαστούν ακόμα να το κάνουν. Πέρα ότι λόγω της πανδημίας είμαστε ήδη σε ένα καθεστώς τηλεργασίας που σημαίνει ότι για καιρό ακόμα δεν θα υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά, θεωρούμε ότι με μία πρώτη ανάγνωση υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις από την διοίκηση και για τα οποία θα ζητήσουμε απαντήσεις σε νέα ειδική συνάντηση.

Ως Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia έχουμε εκφράσει την θέση μας. Η τηλεργασία έχει κατά βάση αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και γενικότερα εργασιακή μας πραγματικότητα . Ακόμα και αν δεν φαίνεται να επιβάλλεται από την διοίκηση σαν καθεστώς, αλλά ‘δίνεται σαν επιλογή’, αυτή προωθείται όλο και πιο έντονα, μιας και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή της εργατικής μας δύναμης χωρίς πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Θα επανέλθουμε στο ζήτημα και μέσω των συλλογικών μας διαδικασιών.

Συναδελφικά,
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia