Πανεργατική Απεργία Τετάρτη 6 Απρίλη 11 π.μ. στα Προπύλαια

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί όλους τους λαούς.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με την αποστολή όπλων, με τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και με τις δαπάνες για στρατιωτικές αποστολές και εξοπλισμούς, φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στην περιοχή. Αυτή η συμμετοχή μας στερεί τη δυνατότητα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι.

Πέρα από τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ακόμα μία φορά για το τέλος της πανδημίας, το οποίο εντελώς τυχαία συμπίπτει με την αρχή της τουριστικής σεζόν. Αυτό που δεν μας λέει είναι ότι ήδη βιώνουμε μια νέα, μεγαλύτερη, όχι υγειονομική, αλλά καθαρά οικονομική κρίση. Όλοι συνειδητοποιούμε ξεκάθαρα πια ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος ζωής: αδιανόητες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, αυξήσεις στη βενζίνη, στα ενοίκια, στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά συντελούν στη διαμόρφωση ενός ζοφερού πλαισίου οικονομικής πραγματικότητας, στο οποίο καλούμαστε να (τηλέ)διαχειριστούμε για ακόμα μια φορά την βίαιη φτωχοποίηση μας.

Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο ξεσηκωμός των εργαζόμενων. Το Εργατικό Κίνημα να μπει μπροστά στον αγώνα – κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή.

H οργάνωση των εργαζομένων μέσα από τα Σωματεία τους αποτελεί την μόνη ρεαλιστική προοπτική φραγμού.

Μαζί με άλλα Σωματεία αγωνιζόμαστε για:

  • Ανατροπή της φιλοπόλεμης πολιτικής, για να σταματήσει ο πόλεμος. ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα, τις αμοιβές, τις συντάξεις, το επίδομα ανεργίας…. ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια  Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.

 Διεκδικούμε:

  • Δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Όχι δουλειά την Κυριακή.

Λέμε:

  • ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της Ε.Ε. Διαγραφή του Χρέους.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
  • Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!

Όσον αφορά τη ΝΟΚΙΑ, το τελευταίο διάστημα μπαίνει με πιεστικούς όρους η διαμόρφωση των όρων της νέας, μετα-covid, εργασιακής σύμβασης. Το Σωματείο διεκδίκησε και πέτυχε μια μικρή αλλά υλική νίκη. Παγιώθηκε  το επίδομα κάλυψης αναγκών, ανεξαρτήτως των ημερών τηλεργασίας και διευρύνθηκε σε όλους τους εργαζομένους μέχρι το Μάρτη, ανεξάρτητα αν εργάζονται από το σπίτι ή το γραφείο. Υλοποιήθηκε έτσι ένα καθολικό αίτημα των εργαζομένων, κάνοντας φανερό ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις διασφαλίζονται τα δικαιώματά μας.

Παρόλα αυτά το μέγεθος της οικονομικής πίεσης που δεχόμαστε και η οποία διαμορφώνει το μελλοντικό εργασιακό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε και θα ζούμε μας οδηγεί στο να ζητάμε περισσότερα από αυτά «που ορίζει ο νόμος».

Επίσης, αίτημα του Σωματείου εδώ και πολύ καιρό είναι να υπάρξει ένα ομαλό πλάνο επιστροφής μας στα γραφεία.

Αυτό συμπεριλαμβάνει αλλαγές στα γραφεία ώστε να είναι ασφαλή. Μέχρι στιγμής η διοίκηση όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε καμία τέτοια προετοιμασία αλλά και η αποδέσμευση μεγάλου μέρους του κτηρίου της ΠΥΡΝΑ έρχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η καθυστερημένη αναδιαμόρφωση του κτηρίου της ΑΡΕΒΑ.

Στην Ελλάδα η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε έξαρση με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Άρα, συνεχίζουμε συλλογικά με τα αιτήματα που όλοι μαζί διαμορφώσαμε, για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας μας και τη βελτίωσης των απολαβών μας ώστε να, ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο, στην πολυδιαφημισμένη «καλπάζουσα ανάπτυξη» και στις πραγματικές μας ανάγκες.

Μένουμε ασφαλείς αλλά και ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας.

Δεν γυρνάμε άρον άρον και χωρίς κανέναν σχεδιασμό στα γραφεία.

Δεν υπογράφουμε καμία επέκταση της σύμβασής μας αν δεν ολοκληρωθεί η διαβούλευση της διοίκησης με το Σωματείο εργαζομένων της εταιρείας.

Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα συλλογικά.

Από τη στάση της διοίκησης απέναντι μας όλον αυτόν τον καιρό και εν μέσω πανδημίας, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πλέον. Η αδιαλλαξία της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα αιτήματά μας δεν μας αφήνει πολλές επιλογές.

Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η δική μας κινητοποίηση και δράση!

Διεκδικούμε από την ΝΟΚΙΑ:

·        Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια με προσθήκη την οποιαδήποτε διευκρίνηση για την τηλεργασία με επιπλέον αποζημιώσεις και διασφαλίσεις για την περίοδο που τηλεργαζόμαστε.

·        8ωρο ωράριο εργασίας, καμία απλήρωτη υπερωρία.

·        Το ωράριο να τηρείται με υποχρέωση του εργοδότη, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό και στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης.

·        Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα).

·        Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του τηλεργαζόμενου.

·        Το κόστος της τηλεργασίας καθώς και το κόστος για την υγεία και την ασφάλεια του τηλεργαζόμενου να το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου ο εργοδότης.

·        Αναδρομική αποζημίωση για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκαν οι συνάδελφοι για την τηλεργασία.

·        Αναδρομικά επιδόματα για ενοικίαση χώρου και τηλεπικοινωνίες όπως προβλέπει ακόμα και ο νόμος μελλοντικά, καθώς και για θέρμανση/ρεύμα.

·        Επαναφορά των κουπονιών του Αυγούστου.

·        Σύγχρονα κτήρια με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

·        Περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια τα οποία θα εξυπηρετούν το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων. 

Για όποιον/α βρίσκεται σε συνθήκη τηλεργασίας ζητάμε:

·        Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος (πρόσθετα δηλαδή από αυτά που προβλέπει ο νόμος) στα 2€/μέρα τηλεργασίας.

·        Πρόβλεψη μεγαλύτερου ποσού επιδόματος για την ενοικίαση του οικιακού χώρου στα 3€/μέρα τηλεργασίας και 1€/μέρα τηλεργασίας για το κόστος του internet.

·        Το επίδομα για την αγορά εξοπλισμού γραφείου να είναι σε μορφή χρημάτων και να μην είναι εφάπαξ αλλά τακτικό για τη συντήρηση του εξοπλισμού καθώς και για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των τηλεργαζομένων.

·        Καμία περικοπή σε υπάρχουσες παροχές είτε αυτό αφορά κουπόνια σίτισης, επιδόματος internet σε HOC, ασφαλιστικές-ιατρικές καλύψεις ή όποια άλλη παροχή.

·        Διασφάλιση γραφείων εργασίας στην εταιρία και για τους συναδέλφους που θα επιλέξουν το υβριδικό μοντέλο.

·        Σαφείς κανόνες για υγεία και ασφάλεια του τηλεργαζόμενου.

·        Σε πιθανή διαφωνία μεταξύ μάνατζερ και εργαζόμενου για την τηλεργασία, η διαφορά να λύνεται με την παρουσία και του Σωματείου.

·        Τα ατυχήματα στο σπίτι εν μέσω τηλεργασίας να αποτελούν με σαφήνεια εργατικά ατυχήματα.

·        Τρεις μήνες ελάχιστο διάστημα για ειδοποίηση διακοπής τηλεργασίας από τον εργοδότη.

·       Συνολική αποζημίωση 140€/μήνα για το κόστος τηλεργασίας στους full remote και 70€/μήνα για τους hybrid.

·       Αναδρομική αποζημίωση για τουλάχιστον 8 μήνες εξαναγκαστικής τηλεργασίας που έχουμε δουλέψει όλο το διάστημα της πανδημίας.

Πανεργατική Απεργία Τετάρτη 6 Απρίλη

Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων

11 π.μ. στα Προπύλαια

θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή