Ανακοινώσεις

Published on November 17th, 2021 | by Nokia Labour Union

0

Ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Όσο οι κυβερνητικές πολιτικές μας οδηγούν στα σκοτεινότερα σενάρια του μεταπολιτευτικού γίγνεσθαι, τόσο η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης όσων μας στέρησαν και συνεχίζουν να μας στερούν!


Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο, αποδεικνύοντας ότι οι κοινωνικοί αγώνες είναι το μόνο αντίβαρο στις διαχρονικά ταξικές πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Η δεύτερη συνεχόμενη επέτειός της, που τιμάται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, μας καλεί να την τιμήσουμε∙ όχι μόνο ως ημέρα μνήμης, αλλά και ως ημέρα αγώνα ενάντια στις οικονομικά νεοφιλελεύθερες και κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές μιας κυβέρνησης που, σε συνέχεια των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων, γκρεμίζει τα κεκτημένα των κοινωνικών αγώνων που συνοψίζονταν στο σύνθημα των ημερών: «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Η πυρηνική ταύτιση με την άρχουσα τάξη, η υιοθέτηση ενός ρόλου απόλυτης αυθεντίας στα θέματα που άπτονται της ζωής και της ευημερίας των πολιτών και η παντελής απόρριψη της συνδιαλλαγής μαζί τους, η εργαλειοποίηση της επιστήμης και η επιλεκτική χρησιμοποίηση επιστημονικών θέσεων για την υποστήριξη κυβερνητικών πολιτικών, η φίμωση των αγωνιστών με τη συνακόλουθη καταστολή των κοινωνικών αγώνων, ο πρωτοφανής ακόμα και για το μεταπολιτευτικό κράτος έλεγχος των ΜΜΕ, αποτελεί το τετράπτυχο των κατευθυντήριων γραμμών της κυβέρνησης. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις πολιτικές κατευθύνσεις καθεστώτων που ρέπουν προς ή ανήκουν στην άκρα δεξιά δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Από τις απαρχές της εκλογής της, η κυβέρνηση της ΝΔ οργανώνει ένα κράτος καταστολής και ελέγχου, με βασικούς του πυλώνες μια θεσμικά απρόσβλητη αστυνομία και έναν στρατό που ενισχύεται με πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, σε βάρος των δαπανών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Παράλληλα, ενισχύει το νομικό της οπλοστάσιο για την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων, με κορυφαίο όπλο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επιτίθεται στο δικαίωμα της απεργίας, το 8ωρο, τη δυνατότητα συνδικαλισμού κα.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσή Αυγής, το τέρας του φασισμού και των νοσταλγών της χούντας, που κάποιοι έχουν εξασφαλίσει και κυβερνητικές θέσεις, είναι ακόμα ανάμεσά μας και οργανώνεται ξανά. Οι σκηνές ακροδεξιάς βίας σε σχολεία και δρόμους στη Θεσσαλονίκη, η επίθεση σε αντιφασίστες στο Ν.Ηράκλειο και οι επιθέσεις σε μετανάστες πρέπει να μας κρατάνε σε επαγρύπνηση.

Μετά την περσινή χρόνια που με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ κατέλυσε το σύνταγμα και απαγόρευσε κάθε είδους διαδήλωση, χτυπώντας όσους προσπάθησαν να βγουν στον δρόμο με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθηνάς. Τώρα που όσο πάει ζούμε ολοένα και περισσότερο τις πιο σκοτεινές μέρες μετά την περίοδο της χούντας, τώρα πρέπει να βγούμε και να φωνάξουμε ότι το Πολυτεχνείο ΖΕΙ!

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ μαζί με την κραυγή των νέων της εποχής «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» που αποτελούν ακόμα ζητούμενα!

Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email