Δράσεις

Published on May 17th, 2021 | by Nokia Labour Union

0

Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – Αύριο Τρίτη 19:00 στα Προπύλαια

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση επέλεξε να κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει προς ψήφιση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου!

Είναι ένα νομοσχέδιο που αλλάζει προς το χειρότερο όλη μας τη ζωή και την εργασία και τα δίνει όλα στους εργοδότες.
Είναι ένα νομοσχέδιο που προκηρύσσει με θράσος ότι εργοδότες και μεμονωμένοι εργαζόμενοι έχουν την ίδια ισχύ και θα διαπραγματεύονται μόνο μεταξύ τους και ισότιμα (!!!) τα ωράρια εργασίας και το 8ωρο, τις υπερωρίες, τις μέρες εργασίας (μαζί και τις Κυριακές) και φυσικά την τηλεργασία!
Δίνει στους εργοδότες όλο το νομικό πλαίσιο να εκβιάζουν όσο θέλουν υπό την απειλή την ανεργίας. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις, την απεργία καθώς και τα ίδια τα συνδικάτα που τα φακελώνει.

Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει «ατομική διαπραγμάτευση» με τους εργοδότες και ξέρουμε πολύ καλά και εδώ στη ΝΟΚΙΑ πια τι σημαίνει «ωράριο εργασίας».

Η κυβέρνηση από τη μία καμαρώνει για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει υποτίθεται μέτρα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και την εκμετάλλευση, από την άλλη ισχυροποιεί τους εργοδότες να εκβιάζουν εργαζόμενους και ειδικά εργαζόμενες με «ατομικές διαπραγματεύσεις». Αυτά τα δύο δεν μπορεί να συμβαδίζουν, ειδικά υπό την απειλή της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται ακόμα πιο ισχυρή. ΔΕ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να παρέμβουμε και να αντισταθούμε μέχρι τέλους σε αυτό το έκτρωμα της κυβέρνησης και των εργοδοτών!

Το Σωματείο μας, μαζί με άλλα Σωματεία και συλλογικότητες ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.
Ο πρώτος σταθμός είναι η εργατική διαδήλωση την Τρίτη 18 Μαΐου στις 19:00 στα Προπύλαια.
Να είμαστε όλοι και όλες εκεί!!!!

Ακολουθεί επανάληψη της ανάλυσης του νομοσχεδίου που είχαμε στείλει εν όψει πρωτομαγιάς και θα ακολουθήσουν και άλλες αναλύσεις όταν κατατεθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

Αγωνιστικά,
Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ


Το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται
Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα ολόκληρο. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα. Μέτρα αιτία πολέμου για εμάς τους εργαζόμενους/ες αφού καταργούν ότι έμεινε από τα μνημόνια και αλλάζουν τελείως το πως εργαζόμαστε, φυσικά υπέρ των εργοδοτών.

Καταργούν το 8ωρο – Θεσμοθετούν απλήρωτες και αυξημένες υπερωρίες

Τέρμα το 8ωρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι εργαζόμενοι/ες θα μπορούν να δουλέψουν 10ώρες τη μέρα «αν συμφωνηθεί με τον εργοδότη» σε ατομικό επίπεδο. Εμείς ξέρουμε φυσικά ότι αυτό σημαίνει «θες ή να βρω κάποιον που θέλει;»
Μέχρι τώρα σε «αυξημένες ανάγκες εργοδότη», πάλι μπορούσε να ζητήσει υπερωρίες, αλλά αυτές ήταν επί πληρωμή και μάλιστα προσαυξημένες. Τώρα αντί για χρήματα υποτίθεται ότι θα φτιάχνεις τράπεζα χρόνου και κάποτε (ξέρουμε ότι αυτό μπορεί στην πράξη να σημαίνει, ποτέ) θα αποζημιώνεσαι όχι με λεφτά, αλλά με ρεπό!!!

Αυτό μειώνει δραματικά και τα εισοδήματα πολλών εργαζόμενων που συστηματικά δούλευαν με υπερωρίες!
Φυσικά και ο οικογενειακός/προσωπικός προγραμματισμός πάει περίπατο αφού ο εργοδότης θα μπορεί να «ζητάει» ανά πάσα στιγμή 10ωρο!

Επίσης αυξάνεται και το όριο των υπερωριών το χρόνο από 120 ώρες σε 150 ώρες (οι περισσότερες φυσικά πληρωμένες με χρόνο και όχι με χρήμα πια).
Το δικό μας αίτημα είναι μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση στις αποδοχές. Οι νέες τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση, μπορούν να προσφέρουν αυτή τη βελτίωση στις ζωές μας αν το επιβάλλουμε στα αφεντικά που θέλουν να έχουν να μας έχουν μόνιμα ως «υποτελείς και εκμεταλλευόμενες τάξεις». Εάν προσθέσουμε και την ανεργία που εκτοξεύεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η διεκδίκηση της μείωσης των ωρών εργασίας
.
Καταργείται η Κυριακάτικη αργία σε περισσότερους κλάδους!

Τα μνημονιακά νομοσχέδια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, από το πρώτο περιοδικό άνοιγμα κάποιες Κυριακές με το πρώτο μνημόνιο, μέχρι την επέκταση των Κυριακών στην αγορά επί ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επισφραγιστούν με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τους περισσότερους κλάδους.

Η έκτακτη εργασία τις Κυριακές ξέρουμε ότι υπήρχε ήδη (το έχουμε ζήσει και πολλοί/ες και στη ΝΟΚΙΑ). Η Κυριακάτικη αργία όμως αμειβόταν με 75% επί του μισθού συν έξτρα ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Κάνοντας την Κυριακή άλλη μια εργάσιμη, αυτά καταργούνται.
Αυτό είναι αφενός άλλη μια μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων γιατί πολλοί/ες στηρίζονταν ήδη στις προσαυξήσεις αυτές, αφετέρου διαλύει την κοινή μέρα ανάπαυσης για όλους/ες που είχαν για παράδειγμα, παρέες ανθρώπων ή και οικογένειες για δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση.

Τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία, φακελώνουν και υποβαθμίζουν τα Σωματεία

Η επέλαση των εργοδοτών στα δικαιώματά μας δε θα μπορούσε να μην περνάει μέσα από την υποβάθμιση των Σωματείων και της συλλογικής δράσης.

Το νομοσχέδιο που έρχεται ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία μέσω της διάταξης όπου απαγορεύονται οι αποκλεισμοί κτηρίων και η περιφρούρηση απεργιών, ενισχύοντας την τρομοκρατία των αφεντικών ώστε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν παρά την απεργία, ενώ καθιστά και παράνομες τις απεργίες αν «βρει» ο εργοδότης ότι γίνεται το αόριστο «άσκηση ψυχολογικής πίεσης» στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία.

Το κράτος στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό αφού σε πολλούς κλάδους θεσμοθετείται ότι για την απεργία πρέπει να λειτουργεί το 33% (!) της επιχείρησης, δηλαδή να λειτουργεί σχεδόν κανονικά!

Η κυβέρνηση βρήκε επίσης «πάτημα» στα προβλήματα νοθείας που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και με τη δικαιολογία ότι προξενούν και φαινόμενα βίας, επιβάλλει στα Σωματεία το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των μελών τους! Τα όποια θέματα του εργατικού κινήματος, είναι δουλειά του ίδιου του κινήματος να τα λύνει. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια προφανώς. Ενδιαφέρεται μόνο για το φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται και τον έλεγχο των Σωματείων!

Θεσπίζεται στα Σωματεία η αναγκαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες (και όχι μόνο), αψηφώντας αφενός το δικαίωμα επιλογής του κάθε Σωματείου σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει, αφετέρου αφήνοντας έτσι παράθυρο στην εργοδοσία να παρεμβαίνει στις ψηφοφορίες. Μέχρι τώρα οι συνελεύσεις και οι ψηφοφορίες γίνονται σε ελεγχόμενο χώρο που περιφρουρεί τόσο την αξιοπιστία του αποτελέσματος, όσο και την μη παρουσία εργοδοσίας, ενώ οι ψηφοφορίες γίνονται μετά από ανταλλαγή απόψεων.

Τέλος, όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου (υπερωρίες, εργάσιμος χρόνος, τηλεργασία, κτλ) βγάζει από την εξίσωση τα Σωματεία και στις συλλογικές διεκδικήσεις, αφού ρητά βάζει την ατομική σύμβαση σε αυτά πάνω από τις Συλλογικές Συμβάσεις για πρώτη φορά!
Σε αυτό συμβάλει και η περαιτέρω υποβάθμιση (κατάργηση στην ουσία) της επιθεώρησης εργασίας, που πολλές φορές έβγαζε καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες και ασκούσε έλεγχο πάνω τους, και ανατίθεται η επίλυση των συλλογικών διαφορών στον ήδη υποβαθμισμένο και επιτηρούμενο θεσμικά από εργοδότες, ΟΜΕΔ.

Παγιώνουν την τηλεργασία

Κυβέρνηση και εργοδότες βρήκαν με την πανδημία ευκαιρία να εφαρμόσουν τον από καιρό ευσεβή του πόθο για την μαζική τηλεργασία, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Με το νομοσχέδιο που έρχεται διαφαίνεται ότι η τηλεργασία θα αποτελεί πια διευθυντικό δικαίωμα και όχι επιλογή του εργαζομένου (όσο επιλογή μπορεί να ήταν αφού είναι άνιση η σχέση).
Είναι προφανές ότι η τηλεργασία παγιώνεται και θεσμοθετείται όχι ως μία προσπάθεια ρύθμισης αυτής της μορφής εργασίας όσων είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω φύσης εργασίας (πχ πωλητές, επαγγελματικά ταξίδια, standby, κτλ) πρέπει να τηλεργάζονται.

Η τηλεργασία παγιώνεται με μόνο σκοπό την μαζική εφαρμογή της από τους εργοδότες, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ακόμα και σε κλάδους και εργασίες που δεν είναι απαραίτητη (όπως στη δική μας περίπτωση στη ΝΟΚΙΑ).
Μόνο ως αστείο από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους ή δεν έχουν ιδέα από τεχνολογία ή νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν, μπορεί να φανεί η θέση που έχει εκφράσει επίσημα η κυβέρνηση περί δικαιώματος στην αποσύνδεση με «τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του» (το γράφουμε όπως το είπε το Υπουργείο). Σαν να μη μπορεί ο εργοδότης (και το κάνει) να πιέζει να βγαίνει η εργασία offline ή σα να χρειάζεται να συνδεόμαστε όλοι με VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) του εργοδότη για να εργαζόμαστε.

Εξίσου αστείο είναι και ότι περιφρουρείται το ωράριο και οι υπερωρίες με τις ηλεκτρονικές κάρτες εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εργοδότες (και η ΝΟΚΙΑ αυτό κάνει) αποφασίζουν για ποιες μέρες και πόσες υπερωρίες θέλουν να πληρώνουν και ανάλογα τόσες επιτρέπουν και στους εργαζόμενους να δηλώνουν. Ξέρουμε επίσης ότι ειδικά με την τηλεργασία η πίεση και ο φόβος μπορεί να οδηγήσει εργαζόμενους/ες να δουλεύουν και πέραν του «χτυπήματος της κάρτας» για σχόλασμα για να «βγει η δουλειά».

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας δεν έχει (όπως και η τηλεργασία) το σκοπό να περιφρουρεί την εργασία με τη λογική «καλύτερα από το τίποτα». Ειδικά με την τηλεργασία η περιφρούρηση του χρόνου εργασίας, είτε από Σωματεία, είτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πρακτικά αδύνατη!

Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει την μαζική και μόνιμη τηλεργασία όπου δεν είναι απαραίτητη και να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς για την ελέγχουν τους εργοδότες και τα ωράρια εργασίας, κατά τα γνωστά πρότυπα περί «ατομικής ευθύνης» και «ίσης διαπραγμάτευσης εργαζόμενου-εργοδότη» (!?), φορτώνει την περιφρούρηση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email