Πρωτομαγιά ..." /> 6 Μαΐου Απεργούμε – Αγωνιζόμαστε ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά – NokiaLabourUnion


Ανακοινώσεις

Published on April 29th, 2021 | by Nokia Labour Union

0

6 Μαΐου Απεργούμε – Αγωνιζόμαστε ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά Σικάγο 1886 – Πρωτομαγιά Αθήνα 2021

Κυβέρνηση και εργοδότες καταργούν το 8ωρο – Θέλουν να διαλύσουν τα Σωματεία

Δε θα αφήσουμε να πάρουν πίσω ότι κερδήθηκε με αίμα και αγώνα

Ήταν Μάιος του 1886 όταν τα σωματεία στην Αμερική ξεκινούν, με επίκεντρο το Σικάγο, μία απεργία που είχε αποφασιστεί 2 χρόνια νωρίτερα, με αίτημα «8ώρες δουλειά – 8ώρες ύπνο – 8ώρες ότι θέλουμε» και με πάνω από 600.000 εργάτες και εργάτριες να κάνουν καταλήψεις σε εργοστάσια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η μέρα-ορόσημο που οι εργάτες/τριες θα μνημονεύουμε όσους και όσες θυσιάστηκαν για τα δικαιώματά μας και τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας, αλλά και θα συνεχίζουμε τους αγώνες του σήμερα.

Στην Ελλάδα η εργατική πρωτομαγιά γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1892 από τον «Σοσιαλιστικό Σύλλογο» του Σταύρου Καλλέργη, απαιτώντας 8ωρο, Κυριακάτικη αργία και ασφάλιση για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ ορόσημο αποτελεί και η πρωτομαγιάτικη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, με 12 νεκρούς εργάτες. Την πρωτομαγιά του 1944 διάλεξαν συμβολικά και οι ναζί για την εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Η Εργατική Πρωτομαγιά βάφτηκε με αίμα και βία από αφεντικά και αστυνομία, και καθιερώθηκε από τους εργάτες και τις εργάτριες όλου του κόσμου ως η δική μας μέρα κάθε χρόνο.

Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2021 μας βρίσκει στη μέση μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω της πανδημίας. Μία κρίσης που, όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σκοπεύουν να την πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι/ες, αλλά κυρίως την χρησιμοποιούν για να περάσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό αντί να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας που υποφέρει και που εκατοντάδες σοβαρά ασθενείς από COVID νοσηλεύονται και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, διαλέγει να ενισχύει τα μέσα καταστολής και την αστυνομική τρομοκρατία, αλλά και να ρίχνει εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να παίζουν την προπαγάνδα της. Αφήνοντας ταυτόχρονα τον ιδιωτικό τομέα υγείας έξω από τη μάχη. Αντί να επικεντρώνεται σε ελέγχους στα εργοστάσια και στους εργοδότες, προβάλει την ατομική ευθύνη των εργαζομένων για τη διασπορά του ιού. Αντί να παίρνει ουσιαστικά μέτρα στα ΜΜΜ όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους κάθε μέρα, απαγορεύει τις σποραδικές ανοιχτές συγκεντρώσεις και απεργίες και κυνηγάει τον κόσμο στις πλατείες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες ζουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και πολλές φορές ακραίας φτώχιας εδώ και ένα χρόνο, και με το βλέμμα από τη μία στις μαζικές απολύσεις που έρχονται με το πέρας της πανδημίας και από την άλλη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι η αρχή μιας μάχης για τον κόσμο της εργασίας απέναντι σε ένα πόλεμο που μας προκηρύσσουν κυβέρνηση και εργοδότες με το νέο εργασιακό νόμο που ετοιμάζουν και θα κατατεθεί τον Μάιο.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται
Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα ολόκληρο. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα. Μέτρα αιτία πολέμου για εμάς τους εργαζόμενους/ες αφού καταργούν ότι έμεινε από τα μνημόνια και αλλάζουν τελείως το πως εργαζόμαστε, φυσικά υπέρ των εργοδοτών.

Καταργούν το 8ωρο – Θεσμοθετούν απλήρωτες και αυξημένες υπερωρίες
Τέρμα το 8ωρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι εργαζόμενοι/ες θα μπορούν να δουλέψουν 10ώρες τη μέρα «αν συμφωνηθεί με τον εργοδότη» σε ατομικό επίπεδο. Εμείς ξέρουμε φυσικά ότι αυτό σημαίνει «θες ή να βρω κάποιον που θέλει;»
Μέχρι τώρα σε «αυξημένες ανάγκες εργοδότη», πάλι μπορούσε να ζητήσει υπερωρίες, αλλά αυτές ήταν επί πληρωμή και μάλιστα προσαυξημένες. Τώρα αντί για χρήματα υποτίθεται ότι θα φτιάχνεις τράπεζα χρόνου και κάποτε (ξέρουμε ότι αυτό μπορεί στην πράξη να σημαίνει, ποτέ) θα αποζημιώνεσαι όχι με λεφτά, αλλά με ρεπό!!!

Αυτό μειώνει δραματικά και τα εισοδήματα πολλών εργαζόμενων που συστηματικά δούλευαν με υπερωρίες!

Φυσικά και ο οικογενειακός/προσωπικός προγραμματισμός πάει περίπατο αφού ο εργοδότης θα μπορεί να «ζητάει» ανά πάσα στιγμή 10ωρο!

Επίσης αυξάνεται και το όριο των υπερωριών το χρόνο από 120 ώρες σε 150 ώρες (οι περισσότερες φυσικά πληρωμένες με χρόνο και όχι με χρήμα πια).

Το δικό μας αίτημα είναι μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση στις αποδοχές. Οι νέες τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση, μπορούν να προσφέρουν αυτή τη βελτίωση στις ζωές μας αν το επιβάλλουμε στα αφεντικά που θέλουν να έχουν να μας έχουν μόνιμα ως «υποτελείς και εκμεταλλευόμενες τάξεις». Εάν προσθέσουμε και την ανεργία που εκτοξεύεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η διεκδίκηση της μείωσης των ωρών εργασίας.

Καταργείται η Κυριακάτικη αργία στους περισσότερους κλάδους!

Τα μνημονιακά νομοσχέδια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, από το πρώτο περιοδικό άνοιγμα κάποιες Κυριακές με το πρώτο μνημόνιο, μέχρι την επέκταση των Κυριακών στην αγορά επί ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επισφραγιστούν με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τους περισσότερους κλάδους.

Η έκτακτη εργασία τις Κυριακές ξέρουμε ότι υπήρχε ήδη (το έχουμε ζήσει και πολλοί/ες και στη ΝΟΚΙΑ). Η Κυριακάτικη αργία όμως αμειβόταν με 75% επί του μισθού συν έξτρα ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Κάνοντας την Κυριακή άλλη μια εργάσιμη, αυτά καταργούνται.

Αυτό είναι αφενός άλλη μια μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων γιατί πολλοί/ες στηρίζονταν ήδη στις προσαυξήσεις αυτές, αφετέρου διαλύει την κοινή μέρα ανάπαυσης για όλους/ες που είχαν για παράδειγμα, παρέες ανθρώπων ή και οικογένειες για δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση.

Τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία, φακελώνουν και υποβαθμίζουν τα Σωματεία

Η επέλαση των εργοδοτών στα δικαιώματά μας δε θα μπορούσε να μην περνάει μέσα από την υποβάθμιση των Σωματείων και της συλλογικής δράσης.

Το νομοσχέδιο που έρχεται ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία μέσω της διάταξης όπου απαγορεύονται οι αποκλεισμοί κτηρίων και η περιφρούρηση απεργιών, ενισχύοντας την τρομοκρατία των αφεντικών ώστε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν παρά την απεργία, ενώ καθιστά και παράνομες τις απεργίες αν «βρει» ο εργοδότης ότι γίνεται το αόριστο «άσκηση ψυχολογικής πίεσης» στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην απεργία.

Το κράτος στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό αφού σε πολλούς κλάδους θεσμοθετείται ότι για την απεργία πρέπει να λειτουργεί το 33% (!) της επιχείρησης, δηλαδή να λειτουργεί σχεδόν κανονικά!

Η κυβέρνηση βρήκε επίσης «πάτημα» στα προβλήματα νοθείας που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και με τη δικαιολογία ότι προξενούν και φαινόμενα βίας, επιβάλλει στα Σωματεία το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των μελών τους! Τα όποια θέματα του εργατικού κινήματος, είναι δουλειά του ίδιου του κινήματος να τα λύνει. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια προφανώς. Ενδιαφέρεται μόνο για το φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται και τον έλεγχο των Σωματείων!

Θεσπίζεται στα Σωματεία η αναγκαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες (και όχι μόνο), αψηφώντας αφενός το δικαίωμα επιλογής του κάθε Σωματείου σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει, αφετέρου αφήνοντας έτσι παράθυρο στην εργοδοσία να παρεμβαίνει στις ψηφοφορίες. Μέχρι τώρα οι συνελεύσεις και οι ψηφοφορίες γίνονται σε ελεγχόμενο χώρο που περιφρουρεί τόσο την αξιοπιστία του αποτελέσματος, όσο και την μη παρουσία εργοδοσίας, ενώ οι ψηφοφορίες γίνονται μετά από ανταλλαγή απόψεων.

Τέλος, όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου (υπερωρίες, εργάσιμος χρόνος, τηλεργασία, κτλ) βγάζει από την εξίσωση τα Σωματεία και στις συλλογικές διεκδικήσεις, αφού ρητά βάζει την ατομική σύμβαση σε αυτά πάνω από τις Συλλογικές Συμβάσεις για πρώτη φορά!

Σε αυτό συμβάλει και η περαιτέρω υποβάθμιση (κατάργηση στην ουσία) της επιθεώρησης εργασίας, που πολλές φορές έβγαζε καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες και ασκούσε έλεγχο πάνω τους, και ανατίθεται η επίλυση των συλλογικών διαφορών στον ήδη υποβαθμισμένο και επιτηρούμενο θεσμικά από εργοδότες, ΟΜΕΔ.

Παγιώνουν την τηλεργασία

Κυβέρνηση και εργοδότες βρήκαν με την πανδημία ευκαιρία να εφαρμόσουν τον από καιρό ευσεβή του πόθο για την μαζική τηλεργασία, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.
Με το νομοσχέδιο που έρχεται διαφαίνεται ότι η τηλεργασία θα αποτελεί πια διευθυντικό δικαίωμα και όχι επιλογή του εργαζομένου (όσο επιλογή μπορεί να ήταν αφού είναι άνιση η σχέση).

Είναι προφανές ότι η τηλεργασία παγιώνεται και θεσμοθετείται όχι ως μία προσπάθεια ρύθμισης αυτής της μορφής εργασίας όσων είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω φύσης εργασίας (πχ πωλητές, επαγγελματικά ταξίδια, standby, κτλ) πρέπει να τηλεργάζονται.

Η τηλεργασία παγιώνεται με μόνο σκοπό την μαζική εφαρμογή της από τους εργοδότες, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ακόμα και σε κλάδους και εργασίες που δεν είναι απαραίτητη (όπως στη δική μας περίπτωση στη ΝΟΚΙΑ).

Μόνο ως αστείο από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους ή δεν έχουν ιδέα από τεχνολογία ή νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν, μπορεί να φανεί η θέση που έχει εκφράσει επίσημα η κυβέρνηση περί δικαιώματος στην αποσύνδεση με «τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του» (το γράφουμε όπως το είπε το Υπουργείο). Σαν να μη μπορεί ο εργοδότης (και το κάνει) να πιέζει να βγαίνει η εργασία offline ή σα να χρειάζεται να συνδεόμαστε όλοι με VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) του εργοδότη για να εργαζόμαστε.

Εξίσου αστείο είναι και ότι περιφρουρείται το ωράριο και οι υπερωρίες με τις ηλεκτρονικές κάρτες εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εργοδότες (και η ΝΟΚΙΑ αυτό κάνει) αποφασίζουν για ποιες μέρες και πόσες υπερωρίες θέλουν να πληρώνουν και ανάλογα τόσες επιτρέπουν και στους εργαζόμενους να δηλώνουν. Ξέρουμε επίσης ότι ειδικά με την τηλεργασία η πίεση και ο φόβος μπορεί να οδηγήσει εργαζόμενους/ες να δουλεύουν και πέραν του «χτυπήματος της κάρτας» για σχόλασμα για να «βγει η δουλειά».
Η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας δεν έχει (όπως και η τηλεργασία) το σκοπό να περιφρουρεί την εργασία με τη λογική «καλύτερα από το τίποτα». Ειδικά με την τηλεργασία η περιφρούρηση του χρόνου εργασίας, είτε από Σωματεία, είτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πρακτικά αδύνατη!

Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει την μαζική και μόνιμη τηλεργασία όπου δεν είναι απαραίτητη και να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς για την ελέγχουν τους εργοδότες και τα ωράρια εργασίας, κατά τα γνωστά πρότυπα περί «ατομικής ευθύνης» και «ίσης διαπραγμάτευσης εργαζόμενου-εργοδότη» (!?), φορτώνει την περιφρούρηση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η φετινή πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση όλων μας σε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται και θα αλλάξει προς το χειρότερο όχι μόνο τη δική μας ζωή και εργασία μας, αλλά και αυτές των επόμενων γενεών.

Στη ΝΟΚΙΑ έχουμε και τους δικούς μας επιπλέον λόγους να απεργούμε. Απολύσεις, παγωμένοι μισθοί, εντατικοποίηση, «αξιολογήσεις» που χρησιμοποιούνται ως bullying για πίεση, υποβάθμιση των συλλογικών μας διεκδικήσεων από τη διοίκηση, άρνηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης, εντέχνως και υπόγεια από τη διοίκηση μονιμοποίηση τηλεργασίας, κακές συνθήκες εργασίας πια στα κτήρια που αναμένεται να χειροτερέψουν με τη διαφαινόμενη ξενοικίαση του Πύρνα C.

Καταγγέλλουμε και απομονώνουμε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση αποφάσισαν να πάει η πρωτομαγιά την Τρίτη μετά το Πάσχα για να γίνει η εργατική πρωτομαγιά «πενταήμερο» και να μην υπάρχουν οργανωμένες και μαζικές αντιδράσεις. Απεργούμε με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και όλα τα αγωνιζόμενα Σωματεία, που επίσης απομόνωσαν τη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 06/05.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι η μέρα ορόσημο για να αναμετρηθούμε όλοι και όλες και να νικήσουμε τα σχέδια αφεντικών και κυβερνώντων για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας και από τις ζωές μας όπως τις ξέρουμε μέχρι τώρα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

 • Απόσυρση του νομοσχεδίου!
 • Κατάργηση όλων αντεργατικών νόμων από την αρχή των μνημονίων
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους και όλες – Καμία απόλυση από την αρχή της πανδημίας – Προστασία θέσεων εργασίας από εδώ και πέρα
 • Μείωση των νόμιμων ωρών εργασίας, με ίδιους μισθούς
 • Επιστροφή των αδειών που έχασαν εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επέκταση του μέτρου για όσο χρειάζεται. Να πάψει να θεωρείται η τηλεργασία ως εναλλακτική των αδειών αυτών!
 • Επιδόματα ανεργίας σε όλους τους άνεργους/ες – αύξηση του αίσχους των 534 ευρώ.
 • Όχι στην αστυνομική βία και τρομοκρατία – Οι εργατικοί αγώνες δεν απειλούνται και δεν αναστέλλονται
 • Ενίσχυση της δωρεάν και δημόσιας υγείας

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ:

 • Καμία απόλυση! – παράδοση στο Σωματείο όσα στοιχεία χρειάζονται για τις θέσεις εργασίας που απειλούνται
 • Να παραδώσει στο Σωματείο για έλεγχο και διαβούλευση τα κτηριακά σχέδια για ΑΡΕΒΑ και ΠΥΡΝΑ.
 • Να μην κρύβεται για το ποια είναι τα σχέδια της για την τηλεργασία
 • Όχι στην εντατικοποίηση και την πίεση
 • Τήρηση ωραρίων εργασίας και καταβολή επιδόματος ίντερνετ όσο διαρκεί η τηλεργασία
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – Άνοιγμα κυλικείου και χώρου σίτισης στο ΑΡΕΒΑ
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ με το Σωματείο μας

Συμμετέχουμε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 06/05 στις 11 π.μ. στα Προπύλαια


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑