Ανακοίνωση/Καταγγελία για την αστυνομική βία

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Μετρώντας έναν χρόνο από την επίσημη έναρξη της πανδημίας και περίπου 8 μήνες σκληρού, αναποτελεσματικού lockdown, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα τα οποία, αντί να στοχεύουν στην υγειονομική αντιμετώπιση, ενισχύουν την κατασταλτική θωράκιση σύμφωνα με το αυταρχικό δόγμα ‘νόμος και τάξη’.

Με μια γρήγορη αναδρομή μπορούμε να θυμηθούμε : τα αστυνομικά πογκρόμ στις πλατείες στις αρχές του καλοκαιριού, την εισβολή στο σπίτι και τον βασανισμό του Δ. Ινδαρέ, την χουλιγκανίστικη συμπεριφορά των ΜΑΤ στη Χίο, τον θάνατο μετά από στοχοποίηση και ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου από αστυνομικούς στον Βόλο, την καταχρηστική απαγόρευση και την καταστολή των πορειών του τελευταίου διαστήματος(εφετείο – δίκη Χρυσής Αυγής, 17 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη, φοιτητικές κινητοποιήσεις, τοπικές διαμαρτυρίες για τα αιολικά πάρκα, εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα κ.α. ) μέχρι την πρόσφατη απαγωγή διαδηλωτών και τον βασανισμό τους στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, όπου δεν υπήρχαν περαστικοί να καταγράψουν το μέγεθος της θηριωδίας.

Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι της κοινωνική οργής ήταν ο αναίτιος και ανηλεής ξυλοδαρμός πολίτη στη Νέα Σμύρνη επειδή διαμαρτυρήθηκε, μαζί με κόσμο της γειτονιάς, για την επιβολή προστίμου σε οικογένειες που βρίσκονταν στην πλατεία.

Στην προσπάθεια απόκρυψης  της αλήθειας συνέβαλαν πρόθυμα τα ΜΜΕ και γνωστές τηλεοπτικές-κομματικές περσόνες, αναπαράγοντας το ψευδές κρατικό αφήγημα περί επίθεσης 30,40,60 ατόμων κατά της αστυνομίας. Στη γραμμή δικαιολόγησης της κρατικής βίας, όλος αυτός ο προπαγανδιστικός συρφετός έφτασε στο σημείο να ‘δολοφονεί’ χαρακτήρες με βάση τα πολιτικά φρονήματα, να λογοκρίνει τα social media και να χαλκεύει βίντεο διαστρεβλώνοντας την πραγματική πτυχή των γεγονότων. Τα ίδια πρόθυμα ΜΜΕ, πιστά στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, μετά της υπερασπίσεως των μεγαλοδικηγόρων τους, χρησιμοποίησαν την ίδια πρακτική της ‘δολοφονίας χαρακτήρων’ για την κάλυψη ευθυνών και στην υπόθεση του ‘γνωστού άγνωστου’ σκηνοθέτη Δ. Λιγνάδη.

Η απάντηση του πρωθυπουργού σε όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα ‘μεμονωμένα’ περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας ήταν ένα ανεκδιήγητο και πολωτικό διάγγελμα, που ήρθε μόνο μετά τις εικόνες επίθεσης σε αστυνομικό, για τις οποίες χιλιάδες κόσμου, που φώναξε ενάντια στην αστυνομοκρατία «ΩΣ ΕΔΩ! ΠΟΝΑΜΕ!», κλήθηκε να απολογηθεί. Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για την συνεχή κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και τα αμέτρητα ‘μεμονωμένα’ περιστατικά, αντίθετα την έριξε στις πλάτες της κοινωνίας στα πλαίσια της γνωστής ‘ατομικής ευθύνης’. Μία λογική που ποινικοποιεί οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας και αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές και διχάζει την κοινωνία, κατηγοριοποιώντας τους πολίτες σε φιλήσυχους και μη, νομοταγείς και περιθωριακούς, αθώους και εν δυνάμει ενόχους.

Η απάντηση της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας δόθηκε στη Νέα Σμύρνη, οδηγώντας σε ένα κύμα μαζικών και συντονισμένων κινητοποιήσεων πανελλαδικά, σε πόλεις, πλατείες, γειτονιές. Η έκφραση της αγανάκτησης παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά, ενάντια στην αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό και την επιβολή του φόβου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως εργαλεία για να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια και να γαντζωθεί στην εξουσία. Οι ταξικοί αγώνες ενός πολύπλευρου κινήματος ανοίγουν τον δρόμο για τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. 

‘Ο καθένας μόνος του μια σταγόνα, όλοι μαζί μια καταιγίδα’

Απαιτούμε:

  • Μέτρα για την Υγεία
  • Προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία, νέες ΜΕΘ
  • Ενίσχυση των εργαζομένων και των ανέργων, δε θα πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση
  • ΟΧΙ στην ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στηρίζουμε τα καλέσματα φορέων, οργανώσεων και σωματείων που κινούνται σε αντίστοιχο αγωνιστικό πλαίσιο

Αγωνιστικά,

Το ΔΣ