Ανακοινώσεις

Published on January 27th, 2021 | by Nokia Labour Union

0

Ανακοίνωση του Σωματείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

Συνάδελφοι/ισσες

Τον τελευταίο χρόνο, μέσα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη αυτήν την έκτακτη συνθήκη, προλειαίνει το έδαφος για την οικοδόμηση ενός δόγματος τάξης και ασφάλειας επιλέγοντας να αυταρχικοποιήσει την πολιτική της διαχείριση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με την κοινωνία.

Με ξεκάθαρο στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων, το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη ανακοίνωσε το νέο σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εξ’ ολοκλήρου διαχείριση των κινητοποιήσεων από την αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε “οργάνου”, με κριτήριο την “εύρυθμη” λειτουργία της πόλης, να κρίνει αν επαρκεί ο λόγος της κινητοποίησης, ο αριθμός των συμμετεχόντων, ο χώρος πραγματοποίησης της και να ανακαλύπτει εκ των προτέρων εν δυνάμει ενόχους, διαλύοντας τους προληπτικά. Εκτός από την προστασία των πολιτών, το νέο σχέδιο μεριμνά και για την προστασία των δημοσιογράφων οριοθετώντας τους σε συγκεκριμένους χώρους. Ουσιαστικά, τους αποκλείει από την κάλυψη της κινητοποίησης περιορίζοντας την ενημέρωση σε πλάνα αποκλειστικά από τις κάμερες τις αστυνομίας.

Η ίδια λογική αυταρχικοποίησης αποτυπώνεται και στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας σε συνδυασμό με μια σειρά πειθαρχικών μέτρων εις βάρος των φοιτητών. Με σαφή στόχο το χτύπημα του συνδικαλισμού μέσα στα ιδρύματα, την αποπολιτικοποίηση των φοιτητών και την αποστείρωση της πανεπιστημιακής ζωής.

Όσον αφορά τον κόσμο της εργασίας, θέμα χρόνου είναι η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου, που στην ουσία διαλύει τα εργατικά δικαιώματα, θεσμοθετώντας το πλαίσιο της ευέλικτης εργασίας με ανοιχτό όριο απλήρωτων υπερωριών, επέκταση του 8ωρου, διευκόλυνση των απολύσεων, σπάσιμο συλλογικών συμβάσεων και προώθηση της εξατομικευμένης διεκδίκησης. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εργαζομένων δύο και τριών ταχυτήτων, ενώ συγχρόνως περιορίζεται η συνδικαλιστική δράση, μέσω της παρέμβασης στη λειτουργία και στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων, αλλά και του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία.

Για τρίτη φορά χτες, καταπατείται απροκάλυπτα το άρθρο 11 του Συντάγματος, με την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ανθρώπων έως την 1η Φεβρουαρίου. Με προφανή στόχο την απαγόρευση των μεγάλων φοιτητικών συλλαλητηρίων σήμερα το μεσημέρι σε όλη την Ελλάδα. Η αστυνομία βέβαια ξεκαθάρισε πως από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα, ενώ τα ΜΜΕ μίλησαν για χαλάρωση των μέτρων μιας και επιτρέπονται πλέον οι συναθροίσεις μέχρι 99 άτομα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτή η πολιτική διαχείριση δεν έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της πανδημίας, αλλά αποτελεί την προετοιμασία της κυβέρνησης, νομοθετικά και εκτελεστικά, ενάντια στις κοινωνικές αντιδράσεις, που νομοτελειακά παράγουν οι αυταρχικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυτή πρεσβεύει.

Η μόνη απάντηση απέναντι στην δυστοπία που προσπαθούν να μας επιβάλουν είναι οι συλλογικοί αγώνες μέσω της οργάνωσης στα Σωματεία, τους χώρους δουλειάς, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα πανεπιστήμια. Για την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Το Σωματείο μας, με τη στήριξη των εργαζομένων, είναι παρών και δίνει τη μάχη για να υπερασπιστούμε την εργασία, τα δικαιώματά μας και την υγεία μας και στην περίοδο της πανδημίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να είναι σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, εντός και εκτός ΝΟΚΙΑ.
Στέλνουμε μήνυμα ενότητας, ζωντάνιας και ελπίδας μέσα από τους αγώνες μας.

Το ΔΣ του Σωματείου


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email