Ανακοινώσεις

Published on September 17th, 2020 | by Nokia Labour Union

0

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την Μόρια

Το σωματείο εργαζομένων της Nokia στέκεται αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες της Μόρια, ενός κέντρου χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, μία αποθήκη για περίπου 20.000 ψυχές που ζούσαν μέσα σε αντίσκηνα χειμώνα/καλοκαίρι.

Παρατηρώντας την πορεία των γεγονότων έτσι όπως συνέβησαν από την περίοδο του lockdown μέχρι και την φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, δεν εκπλήσσει κανέναν το αποτέλεσμα όλων αυτών που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Λέσβου. Ήδη εδώ και χρόνια οι άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών/τριών έχουν καταγγελθεί τόσο από ξένους δημοσιογράφους όσο και από διεθνείς οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ωστόσο το ελληνικό κράτος επιμένει με την ανοχή και την στήριξη της Ευρώπης να φυλακίζει περίπου 20000 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εντός των συνόρων μας ελάχιστα ΜΜΕ ασχολούνται με τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και επιμένουν να αποδίδουν ευθύνες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες. Η καραντίνα ήρθε την χρονική περίοδο της αποτυχημένης απόπειρας δημιουργίας κλειστής δομής στην Καράβα, της απόρριψης των αιτήσεων ασύλου και των αλλεπάλληλων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών/τριών από το λιμενικό.  Παρόλα αυτά από την αρχή της καραντίνας η τακτική της κυβέρνησης παρέμενε η ίδια, με την επίμονη προσπάθεια δημιουργίας κλειστών δομών, την αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής τους και την άτακτη φυγή των δυνάμεων καταστολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όλο το διάστημα της καραντίνας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες στερήθηκαν και τα ελάχιστα δικαιώματα, τα οποία είχαν, αφού είδαν τη ζωή τους να υποτιμάται βίαια ακόμα μια φορά. Όσοι διέμεναν στα ΚΥΤ συνέχιζαν να στοιβάζονται σε ακατάλληλες δομές, χωρίς παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και χωρίς κανένα ίχνος υγειονομικής περίθαλψης.

Στις αρχές Σεπτέμβρη με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η δομή θα τεθεί σε καθεστώς «υγειονομικού αποκλεισμού», δηλαδή απόλυτης απομόνωσης.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Μετανάστευσης εφάρμοσε το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», το οποίο θέτει σε ισχυρά μέτρα περιορισμού μετακίνησης των ανθρώπων που διαμένουν σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές σε όλη τη χώρα. Η ανακοίνωση αυτή έφερε σε απόγνωση τους ανθρώπους που ήδη ζούσαν σαν έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντιδρώντας άμεσα για τις εξευτελιστικές συνθήκες στις οποίες θα τίθεντο σε καραντίνα, όσοι και όσες είχαν προσβληθεί από τον ιό. Το αποκορύφωμα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση υπήρξε η φωτιά στην Μόρια. Η φωτιά δεν προκάλεσε έκπληξη στους ανθρώπους που ζούνε και δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου. Αντίθετα θεωρήθηκε λογικό επόμενο της αθλιότητας του κέντρου κράτησης.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ακραία εμφάνιση μιας κατασταλτικής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης η οποία έθεσε την Λέσβο για τέσσερις μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φέρνοντας  ενισχύσεις ΜΑΤ και στρατού από όλη την επικράτεια. Έντονη ήταν όμως και η παρακρατική δράση από κατοίκους του νησιού οι οποίοι με την συγκατάθεση και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στήνανε μπλόκα ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες που βρέθηκαν στο δρόμο.

Ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων έχουν πάρει θέση στην άνιση μάχη κατά των προσφύγων και μεταναστών/τριών. Αρχικά με την άμεση ανταπόκριση του No Border Kitchen με τη διανομή φαγητού, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης και μετέπειτα με την συμμετοχή στο κοινό κάλεσμα για την διεξαγωγή πορείας αλληλεγγύης την Παρασκευή 11/9.

Επίσης η κοινωνική κουζίνα “ο άλλος άνθρωπος” βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Μυτιλήνη και προσφέρει καθημερινά φαγητό.

Η ανάγκη στήριξης αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό το σωματείο μας αποφάσισε να βοηθήσει με δύο τρόπους:

 • Οικονομική ενίσχυση στην κοινωνική κουζίνα “ο άλλος άνθρωπος”.
  PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos
  ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγούλα Πολυχρονοπούλου του Μιχαήλ SWIFT / BIC: ETHNGRAA.
 • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.
  Από 16/9/2020 μέχρι 25/9/2020 στις ρεσεψιόν της Αρέβα και της Πύρνα.
  Είδη:
  – γάλατα μακράς διάρκειας
  – γάλατα πρώτης και δεύτερης ηλικίας
  – πάνες
  – οδοντόκρεμες -οδοντόβουρτσες
  – χαρτιά υγείας
  – ρούχα
  – κουβέρτες
  – παπούτσια
  – σαμπουάν
  – υπνόσακους
  – κονσέρβες
  – σερβιέτες
  – σκηνές
  – μάσκες

Συναδελφικά και αγωνιστικά,
Το ΔΣ


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email