Ανακοινώσεις

Published on August 4th, 2020 | by Nokia Labour Union

0

Απεργία και κινητοποιήσεις στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενάντια στις μειώσεις μισθών και στις απολύσεις

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την Παρασκευή 10 Ιούλη, η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε, μέσω email στους εργαζόμενους των θυγατρικών της (ΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ και ΑΚΤΩΡ FM) το νέο πλάνο. Οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες που παραμένουν, μετά τις εκατοντάδες απολύσεις της τελευταίας διετίας «αναδιάρθρωσης», τώρα καλούνται να «συναινέσουν» στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55). Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και όσοι δουλεύουν στα έργα με 1000€ μεικτά (715€ καθαρά), προβλέπεται να έχουν μείωση 4% επί του μεικτού μισθού! (6% στον καθαρό μισθό). Το τελεσίγραφο αναφέρει πως όποιος δεν υπογράψει τις νέες συμβάσεις απολύεται μέχρι 10 Αυγούστου.

Έχουν προηγηθεί πάνω από 700 απολύσεις από τον Ιούνη του 2018, μεταξύ των οποίων δεκάδες τηλε-απολύσεις εργαζόμενων που βρίσκονταν σε καθεστώς τηλεργασίας στην πανδημία. Οι καθυστερήσεις μισθών φτάνουν τον ένα μήνα για τους μηχανικούς με ΔΠΥ ενώ στα έργα εξωτερικού υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες κατά περίπτωση. Οι εργαζόμενες με ΔΠΥ λαμβάνουν «χαριστικά» άδεια μητρότητας 25 ημερών.  Στο διάστημα της πανδημίας είναι ανύπαρκτα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού στα εργοτάξια. Ενώ τα ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στα έργα προκαλούν διαρκώς νέα ατυχήματα. Ωστόσο το πρόγραμμα «μείωσης του λειτουργικού κόστους» που ήδη εξελίσσεται με την πίεση των στελεχών για «αποκατάσταση της ρευστότητας» και εξασφάλιση τραπεζικής δανειοδότησης έχει και «ψιλά γράμματα» που η Διοίκηση δεν ανέφερε στην ανακοίνωση ούτε στα πληρωμένα δημοσιεύματα που κατακλύζουν έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Η διοίκηση του Ελλάκτωρ αποκαλύπτει τις «λεπτομέρειες» σταδιακά για να αποφύγει την κατακραυγή:

  1. Το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων συνεχίζεται κανονικά. Ακόμα και εάν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών δε διασφαλίζουν τη θέση εργασίας τους.
  2. Όσοι δεν αποδεχτούν τη μείωση μισθού απειλούνται με απόλυση μέχρι 31/8/2020. Τώρα μαθαίνουμε για 10/8 .
  3. Οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ απειλούνται με απώλεια της νόμιμης αποζημίωσης τους. Ακόμα και αυτές τις θεσμικά κατοχυρωμένες αποζημιώσεις απόλυσης (μέσω της κλαδικής ΣΣΕ που είχε υπογράψει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με τους εργοδοτικούς φορείς) για τα μπλοκάκια η διοίκηση τις εμφανίζει ως «οικειοθελείς παροχές» του εργοδότη, θέτοντας ευθέως υπό αίρεση τη μελλοντική απόδοσή τους.
  4. Όσοι επιλέξουν «εθελούσια» αποχώρηση με αυξημένη αποζημίωση, δε διασφαλίζουν ότι θα την πάρουν. Εφόσον η εταιρεία κρίνει ότι είναι «απαραίτητοι με βάση τις ανάγκες» θα τους επιβάλει μείωση μισθού επί ποινή απόλυσης εάν δεν αποδεχτούν

Το Σωματείο εργαζομένων στην ΝΟΚΙΑ στηρίζει ολόψυχα τον δίκαιο αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ελλείψει επιχειρησιακού σωματείου το κλαδικό σωματείο των Μισθωτών Τεχνικών, συντονίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στον ΑΚΤΩΡ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ , με δεκάδες παρεμβάσεις, στις πύλες της εταιρείας, απεργίες και στάσεις εργασίας.  Στηρίζουμε τον αγώνα του ΣΜΤ για τη δικαίωση των εργαζομένων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες εργαζόμενων να πράξουν ανάλογα.

Με το ΣΜΤ έχουμε βρεθεί μαζί σε μια σειρά από κινητοποιήσεις όπως αυτές για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την διακλαδική απεργία των πρωτοβάθμιων σωματείων,  αλλά και στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια σε αντεργατικά μέτρα και πρόσφατα ενάντια στον χουντο-νόμο του Χρυσοχοΐδη και πολλά ακόμα. Μας συνδέουν δεσμοί αλληλεγγύης και κοινοί αγώνες πολλών χρόνων. Έχουμε και εμείς στη ΝΟΚΙΑ παρόμοια εμπειρία, με τις απολύσεις τα τελευταία δύο χρόνια και το κλίμα ανασφάλειας σε πολλά τμήματα, αλλά στις απεργίες που κάναμε είδαμε δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες ανθρώπους να στέκονται στο πλευρό μας, με φυσική παρουσία έξω από τα κτίρια που γίνονταν οι συγκεντρώσεις, με ανακοινώσεις, με ψηφίσματα αλληλεγγύης, με παρουσία στο Υπουργείο Εργασίας κα.

Γνωρίζουμε πως μόνο ο κοινός και συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων και η αλληλεγγύη μεταξύ μας μπορεί να σταματήσει την επίθεση των μεγαλοαφεντικών και της κυβέρνησης απέναντί μας.  

Μετά την επιτυχημένη απεργία στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 22 Ιουλίου, όπου μέλη του σωματείου μας βρέθηκαν στις πύλες του ΑΚΤΩΡ μαζί με το ΣΜΤ και άλλους εργαζόμενους, προκηρύσσεται νέα κινητοποίηση με

Στάση Εργασίας την Τετάρτη 5/8 στις 8:00 στο ίδιο σημείο, Ερμού 25 Κηφισιά (παράδρομος).

Καλούμε τους εργαζόμενους ειδικά από τις γύρω εταιρείες να είναι κει, όπως και τους εργαζόμενους απ’ όλους τους κλάδους και ειδικότητες να συμπαρασταθούν σ’ αυτόν τον αγώνα, γιατί ξέρουμε πώς αν χάσει ένας από μας χάνουμε όλοι, αν κερδίσεις όμως κάποιος θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους.

  1. Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει πίσω αμέσως το κατάπτυστο αντεργατικό τελεσίγραφο
  2. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας για τη διάσωση των κερδών του Ομίλου
  3. Διεκδικούμε αναπλήρωση των απωλειών και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email