Ανακοινώσεις

Published on June 19th, 2020 | by Nokia Labour Union

0

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ – 23 Ιουνίου, μέρα κινητοποιήσεων

Στάση Εργασίας ενάντια στις απολύσεις – Τριμερής συνάντηση με διοίκηση στο Υπουργείο Εργασίας- Διακλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ προκηρύσσει στάση εργασίας στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος την Τρίτη 23 Ιουνίου ενάντια στις 8 απολύσεις εργαζομένων που έχει προαναγγείλει η διοίκηση μέχρι τέλος του μήνα, στις οποίες θα προστεθούν άλλες 5 απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί για αργότερα. Πέντε συνάδελφοι/ισσες έχουν ήδη απολυθεί από την αρχή του έτους λόγω της αναδιάρθρωσης.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και καραντίνας, τους προηγούμενους μήνες,  το σωματείο είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος (κ.Κορωναίο και κ.Χαρβάτη) για να ενημερωθεί για την πορεία μεταφοράς συναδέλφων/ισσών σε άλλα τμήματα και για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΝΟΚΙΑ συνεχίζει, όχι μόνο να απολύει εργαζόμενους με συνεχείς και αέναες αναδιαρθρώσεις, αλλά συνεχίζει και την ίδια τακτική απαξίωσης και έλλειψης σεβασμού (συνεχείς συνεντεύξεις/απορρίψεις, κα). Μόνο σαν κακό αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κοινωνική ευθύνη» η κίνηση της ΝΟΚΙΑ να μεταφέρει τις πενιχρές αυξήσεις του Ιουνίου τέσσερις μήνες μετά για να μεταφέρει τις απολύσεις από τον Απρίλιο στον Ιούνιο (αλήθεια πόσα λεφτά «γλίτωσε» με την μεταφορά των απολύσεων και πόσα «κέρδισε» με την αναβολή των «αυξήσεων»;), τη στιγμή που τα στελέχη της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος πετάνε 8 συνάδελφους/ισσες στο δρόμο.

Δεν πείθουν κανέναν και καμία όταν υπερηφανεύονται για κάποιες (προφανώς βολικές για τη ΝΟΚΙΑ) προωθήσεις σε άλλα τμήματα, ενώ παράλληλα υπάρχουν θέσεις ανοιχτές ακόμα και για εξωτερικές προσλήψεις (κάποιες έχουν ήδη γίνει εν μέσω απολύσεων!). Προφανώς θεωρεί πιο «βολικό» σε αυτή την περίσταση να προσλάβει κάποιον νέο εργαζόμενο και πιθανώς πιο χαμηλόμισθο, από το να εκπαιδεύσει έναν παλαιότερο εργαζόμενο σε μία θέση. Δεν μας πείθουν ούτε τα κροκοδείλια δάκρυα της διοίκησης, ούτε των hiring managers για το ότι «κάνουν ότι μπορούν» ενώ απολύονται και με αυτό τον τρόπο 8 συνάδελφοι/ισσες εν μέσω κρίσης, ούτε φυσικά μας πείθει το βολικό σκεύασμα ότι το HR και η διοίκηση είναι διακοσμητικά στοιχεία μπροστά τις επιλογές διάφορων τμημάτων (BUs). Έχουμε αρκετά καλή μνήμη για να θυμόμαστε το πόσες φορές έχουν μεταφερθεί εν μία νυκτί εργαζόμενοι/ες σε τελείως διαφορετικά προϊόντα και εκπαιδεύτηκαν από την αρχή όταν αυτό βόλευε την εταιρεία.

Η ΝΟΚΙΑ Ελλάδος έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να κρατήσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες προωθώντας τους/τις σε άλλα τμήματα. Ο αριθμός εργαζομένων από κάθε ειδικότητα/θέση που αποχωρούν σωρηδόν από μόνοι τους από την εταιρεία λόγω της οικονομικής στασιμότητας, έλλειψης προοπτικής και της έλλειψης σεβασμού, δείχνει ότι υπάρχουν θέσεις για όλους/ες.

Οι εργαζόμενοι/ες στη ΝΟΚΙΑ κρατήσαμε σε δύσκολες συνθήκες την εταιρεία ανοιχτή εν μέσω υγειονομικής κρίσης και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Δε μας αξίζουν απολύσεις και τέτοια μεταχείριση (αργά ή γρήγορα αυτή τη μεταχείριση θα έχουμε όλοι και όλες αν το αφήσουμε να περάσει), δε μας αξίζει η χρόνια έλλειψη οικονομικής προοπτικής, δε μας αξίζει η συνεχής εντατικοποίηση και οι πιέσεις για μεγαλύτερη απόδοση.

Καλούμε τους εργαζόμενους/ες που απολύονται να έρθουν σε επαφή με το σωματείο για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους με όλες τις συνδικαλιστικές και νομικές επιλογές που υπάρχουν. Μην παρατάνε τον αγώνα για την υπεράσπιση της θέσης εργασίας τους και μην κάνουν πίσω! Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό!!!

Την Τρίτη 23 Ιουνίου, δουλεύουμε μόνο για 4 ώρες και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ 4 ΩΡΕΣ Unpaid Leave.

Κλείνουμε τους υπολογιστές μας, δεν συμμετέχουμε και φυσικά δεν κανονίζουμε καμία συνάντηση ή εργασία 10:00-14:00 και συγκεντρωνόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους εργαζόμενους που θέλει η ΝΟΚΙΑ να απολύσει, διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε στις τακτικές της ΝΟΚΙΑ και στις συνεχόμενες αναδιαρθρώσεις.

Στηρίζουμε το σωματείο μας στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας με σκοπό την ακύρωση των προγραμματισμένων απολύσεων.

·         ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ!

·         Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

·         ΣΤΟΠ στην εντατικοποίηση της εργασίας

·         Κατοχύρωση υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος – Αναδιαμόρφωση κτηρίων/θέσεων εργασίας – Ενίσχυση Υ&Α

Καλούμε εργαζόμενους, εργατικές συλλογικότητες και σωματεία σε αλληλεγγύη στον αγώνα μας

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στις 23 Ιουνίου

Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας και ο αγώνας αυτός δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση. Ούτε οι ρίζες των τακτικών των εργοδοτών είναι απλά «εσωτερικές πολιτικές». Οι εργοδότες έχουν βρει εδώ και χρόνια πάτημα σε αντεργατικές πολιτικές και στην απαξίωση κάθε εργατικού δικαιώματος.

Η υγειονομική κρίση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περάσουν μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας και περαιτέρω συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και καταστροφής του περιβάλλοντος προς όφελος της «επιχειρηματικότητας».

Μετά από την χρηματοπιστωτική κρίση που κυβερνώντες και κεφάλαιο μετέτρεψαν σε κοινωνική κρίση με εμάς να πληρώνουμε τις συνέπειες, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα δύσκολη περίοδος αγώνων.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε πάλι να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, το περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αύξηση της επιτήρησης και της αστυνόμευσης αυτή τη φορά με αφετηρία την υγειονομική κρίση που θα μετατραπεί ξανά σε βαθιά κοινωνική/οικονομική για τους εργαζόμενους/ες αν το αφήσουμε.

Σκοπός μας είναι να ενώσουμε το εργατικό κίνημα με όλες τις διεκδικήσεις και τα λαϊκά κινήματα αντίστασης (ενοίκια/air’bnb, περιβάλλον, κοινωνικά δικαιώματα, κα) απέναντι σε αυτή την πολύπλευρη κρίση. Να διερευνούμε και να προσπαθούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους αντίστασης και οργάνωσης.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που έχουμε συνδιοργανώσει με τα σωματεία του διακλαδικού συντονισμού την ίδια μέρα με τη στάση εργασίας μας, την Τρίτη 23/06 στις 19:00.

Συγκεντρωνόμαστε στην συμβολή των οδών Εμ.Μπενάκη και Σταδίου.

Συνημμένη μπορείτε να διαβάσετε την κοινή ανακοίνωση των σωματείων.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα:

·         στην εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου

·         στην ελαστικοποίηση και την επισφαλή και “μαύρη” εργασία

·         στην επιβολή της τηλεργασίας, στην εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και την εργοδοτική αυθαιρεσία

·         στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

·         στην αστυνομοκρατία, την καταστολή, την επιτήρηση της ζωής μας

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

·         ριζική μείωση του χρόνου εργασίας – αυξήσεις στους μισθούς

·         μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

·         μέτρα στήριξης των εποχιακά εργαζομένων και των εργαζομένων με σύμβαση έργου (μπλοκάκι)

·         ειδικές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των ανέργων αναφορικά με τα ενοίκια και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

·         μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας

·         μέτρα στήριξης των ανέργων

·         απεγκλωβισμός των προσφύγων / μεταναστών από τα νησιά και τα κέντρα κράτησης. Στέγη, εργασία, περίθαλψη, εκπαίδευση για τους πρόσφυγες / μετανάστες


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email