Ανακοινώσεις

Published on April 30th, 2020 | by Nokia Labour Union

0

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ για την εργατική πρωτομαγιά

Η απεργία της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που ο εργαζόμενος κόσμος και τα φτωχότερα στρώματα βρίσκονται μπροστά στις απαρχές μίας πρωτοφανούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η κρίση που ξεκίνησε από την πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη στείλει στην ανεργία και την αβεβαιότητα δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως (25εκ μόνο στις ΗΠΑ), βυθίζει ακόμα και δυνατές οικονομίες σε βαθιά ύφεση και έχει ήδη αποτελέσει την αφορμή για κατάργηση κοινωνικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και αυτά την ίδια στιγμή που, ενώ οι εργαζόμενοι και οι κατώτερες τάξεις έχουν ήδη πληγεί κατά πολύ δυσανάλογα από το μεγάλο κεφάλαιο, προετοιμάζεται και η επόμενη μέρα για τη μεταφορά της κρίσης (για άλλη μία φορά) στις πλάτες των ίδιων.

Στην Ελλάδα η ύφεση αναμένεται για φέτος κοντά στο 10% (η χειρότερη τη 10ετία των μνημονίων ήταν 7,1% το 2011), ενώ ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ήδη ότι «θα μοιραστούμε όλοι τα βάρη της κρίσης». Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει μία πραγματική θύελλα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλους τους κλάδους πατώντας πάνω στα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται, στα χνάρια των εταίρων της σε άλλες χώρες, για το άνοιγμα της κοινωνίας ξανά με βάση τους οικονομικούς δείκτες.

Δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις έχουν μπει ήδη σε αναστολή και όλες οι προβλέψεις μιλάνε για το ότι όταν λήξουν τα μέτρα θα μετατραπούν σε απολύσεις, εταιρείες βρίσκουν ευκαιρία να απολύουν αδιάκριτα εργαζόμενους και εργαζόμενες δίχως κανένα αντίκρισμα επιπτώσεων από το κλείσιμό τους για ένα μήνα, εργαζόμενοι βγαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία μονομερώς, ενώ ήδη ακούγονται «φήμες» για μείωση του κατώτατου μισθού και περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα.

Τα πρώτα σημάδια με την καταστρατήγηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με ανοχή της κυβέρνησης προμηνύουν καταστρατήγηση πολλών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών την επόμενη μέρα. Η εποχή της τηλε-εργασίας ανοίγεται σαν ευκαιρία για πολλούς εργοδότες να εισβάλουν στα σπίτια μας και να τα μετατρέψουν σε γραφεία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το χρόνο μας, την πίεση και τους δεσμούς μεταξύ των εργαζομένων. Ο χρόνος έτσι θα ανήκει στους εργοδότες μιας και θα μετριόμαστε αποκλειστικά με το αποτέλεσμα και όχι με την ποιότητα εργασίας σε ορισμένο χρόνο, όπως στο γραφείο.

Αφετηρία για αυτή την κρίση είναι η επέλαση του κορονοϊού, αλλά οι βάσεις της βρίσκονται στη διαχρονική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και στις προτεραιότητες του συστήματος για τη διάσωση του κεφαλαίου και των κερδών του.

Από την άλλη, όλο το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα των τελευταίων χρόνων ότι η απορρύθμιση της αγοράς και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες, δίχως κανένα δημοκρατικό έλεγχο και την παρέμβαση του κράτους, κατέρρευσε μέσα σε λίγους μήνες. Το ιδιωτικό κεφάλαιο έτρεξε να σώσει τον εαυτό του αναζητώντας επιδόματα και μέτρα από το κράτος, τη στιγμή που οι δημόσιες δομές (πάνω απ’ όλα της υγείας φυσικά) ήταν αυτές που στήριξαν την κοινωνία. Και είναι σίγουρο ότι χωρίς την παρέμβαση της εργατικής τάξης το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και οι κρατούντες την εξουσία θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως παράσιτο στην κοινωνία.

Αναδείχθηκε στα μάτια όλου του κόσμου ότι τα πιο χρήσιμα μέρη της κοινωνίας είναι εκείνοι και εκείνες που θεωρούνταν απαξιωμένοι στα καπιταλιστικά τεφτέρια. Οι ντελιβεράδες και οι κούριερ, οι καθαριστές και καθαρίστριες, οι υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, το υγειονομικό προσωπικό στα απαξιωμένα δημόσια νοσοκομεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι/ες στις τηλεπικοινωνίες και στους τομείς τις οικονομίας που είναι πραγματικά χρήσιμοι.

Εμείς όλοι και όλες που «δίχως εμάς γρανάζι δε γυρνά».

Τη φετινή πρωτομαγιά, τιμούμε για άλλη μία χρονιά τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων από εμάς εργατών και εργατριών. Τους αγώνες για το 8ωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για τη δημόσια υγεία και παιδεία, για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το σωματείο μας θα συμμετάσχει με ολιγομελή αντιπροσωπεία στην συγκέντρωση των σωματείων του διακλαδικού συντονισμού την πρωτομαγιά στις 11:30 στο κέντρο της Αθήνας, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργάτες και τις εργάτριες όλου του κόσμου σε μία υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και διαβίωσης.

Στις δύσκολες μέρες και στους αγώνες που έρχονται μέσα και έξω από τη ΝΟΚΙΑ, καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε συσπείρωση στο σωματείο μας.

Το σωματείο μας παραμένει δυνατό και οι δεσμοί μεταξύ μας θα βγουν ενισχυμένοι από αυτή την κρίση.Καλή εργατική πρωτομαγιά – Καλούς μας αγώνες


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

Follow by Email