Ανακοινώσεις

Published on April 2nd, 2020 | by Nokia Labour Union

Συνέπειες κρίσης από τον COVID-19

Τον τελευταίο μήνα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων, φόβος για μία υγειονομική κρίση που αναμένεται να επεκταθεί και σε κοινωνική/οικονομική κρίση.

Σε αυτές τις συνθήκες το σημαντικό είναι να μη νιώθει όμως κανείς και καμία απομονωμένη/ος.

Από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ αυτό που ακούμε συνέχεια είναι τα περί «ατομικής ευθύνης» του καθενός και της καθεμίας μας για τη μη εξάπλωση του ιού. Είναι όμως έτσι?

Παρά την προπαγάνδα για μη συμμόρφωση , η αλήθεια είναι ότι το συντριπτικό ποσοστό του κόσμου τηρεί όλα τα μέτρα, τα οποία είναι και απαραίτητα.

Δεν πρέπει να παραλείπουμε όμως ότι, η ευθύνη για την αντιμετώπιση του ιού και της κρίσης ανήκει πρώτα και κύρια στο κράτος και τις δομές.

Εθνικό Σύστημα Υγείας – Απαιτούμε καθολική και αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους/ες

Προ κρίσης κορωνοϊού, στην Ελλάδα υπήρχαν συνολικά 557 κλίνες ΜΕΘ (περίπου 5/100k άτομα, στη Γερμανία 30/100k άτομα, στην Ιταλία 13/100k) με πολλές από αυτές να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί για 3500 που θα έπρεπε. Από πολύ πριν την κρίση του κορωνοϊού οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα μεγαλύτερα νοσοκομεία ήταν στο 40%, ενώ όλοι γνωρίζουμε τις εικόνες με τα ράντζα σε νοσοκομεία και την κατάσταση των εγκαταστάσεων με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Τώρα, την ύστατη ώρα που η κυβέρνηση καλεί σε προσλήψεις ιατρών (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου φυσικά) και εθελοντών (!!) δεν ξεχνάμε τις κορώνες για απολύσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ υπέρ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και νοσοκομείων. Ιδιωτικών φορέων υγείας που όσο σφυρίζουν αδιάφορα, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο συντονισμού, ξεκινώντας από τα προφανή (ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα), εύκολα σκέφτηκε και «έδωσε» στα ιδιωτικά νοσοκομεία 30 εκατ. ευρώ για διαγνωστικά τεστ μέσω του ΕΟΠΠΥ . Αντί να επιτάξει τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, διπλασιάζει ακόμα και τώρα το ποσό «αποζημίωσης» για ενοικίαση των κλινών!!

Εδώ και ένα μήνα το προσωπικό του υποστελεχωμένου ΕΣΥ, με ελάχιστα μέσα και στις άθλιες εγκαταστάσεις των νοσοκομείων δίνει άνιση μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ ακόμα και τα μέσα προστασίας του προσωπικού υγείας είναι ελάχιστα και ανεπαρκή. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 10% των κρουσμάτων ανήκει στο ιατρικό προσωπικό! Υπενθυμίζουμε ότι τον καιρό των μνημονίων οι κυβερνήσεις και τα μνημόνια «έδιωξαν» 13000 Έλληνες/Ελληνίδες ιατρούς στο εξωτερικό.

Το προσωπικό του απαξιωμένου από τις κυβερνήσεις Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι απλά η πρώτη, είναι η ΜΟΝΗ γραμμή άμυνας της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία.

Εργοδοτική αυθαιρεσία και κυβερνητική αναλγησία – Τα δικαιώματά μας δε θα μπουν σε καραντίνα

Τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας για την μείωση της εξάπλωσης του ιού, συνοδεύτηκαν όπως αναμενόταν από όργιο αυθαιρεσίας εργοδοτών και μέτρα της κυβέρνησης που χαρακτηρίζονται από ελλιπή μέχρι και πλήρως αντεργατικά.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε με μέτρα που βρίσκονται στη φιλοσοφία του επιμερισμού των συνεπειών του κλεισίματος της αγοράς, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ανισομερώς υπέρ των εργοδοτών και μάλιστα ανεξάρτητα από το «μέγεθος» του εργοδότη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, η «ειδική άδεια» επιμερίζεται στο κράτος (όλους μας δηλαδή), στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Το αναγκαστικό για αυτή την περίσταση μέτρο της τηλε-εργασίας παραμένει αρρύθμιστο, η καταχώρηση των ωρών εργασίας στο «ΕΡΓΑΝΗ» έχει ανασταλεί με ότι συνεπάγεται αυτό, το επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα είναι ελάχιστο για αξιοπρεπή διαβίωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι επιχειρήσεις που πλήττονται μπορούν να απολύουν αρκεί να είναι «σταθερός ο αριθμός εργαζομένων», συμβάσεις μπορούν να «αναστέλλονται» μονομερώς, καθιερώθηκε η επίταξη απεργιών και εσχάτως νομοθετήθηκε η μονομερής εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων με 50% του μισθού. Και έπεται η συνέχεια…

Από την μεριά εργοδοσίας, οι καταγγελίες για αυθαιρεσία πέφτουν βροχή. Τα περισσότερα εργοστάσια, εργοτάξια και εταιρίες λειτουργούν κανονικά πολλές φορές στοιβάζοντας εργαζόμενους και μάλιστα δίχως προστατευτικά μέτρα, όπως η περίπτωση της BIC και της Teleperformance. Στην Ιταλία υπενθυμίζουμε οτι η συνέχιση της λειτουργίας εργοστασίων μη ζωτικής σημασίας, εν μέσω καραντίνας θεωρείται από τους βασικούς λόγους της διασποράς του ιού. Άλλοι εργοδότες απολύουν αυθαίρετα, επικαλούμενοι μετά από μόλις 15 μέρες καραντίνας… οικονομικές δυσκολίες (πχ η Blueground που απέλυσε 130, η Swissport 300 μέσω SMS (!), τα ΚΤΕΛ Χανίων 250, κα). Υπάρχει ακόμα και σωρεία καταγγελιών με εργοδότες που εκβιάζουν για να τους δοθεί, από τους εργαζόμενους, μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ που δικαιούνται!

Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ, τριμερής επιτροπές Υπ.Εργασίας κτλ) υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό για το χώρο εργασίας μας είναι ότι ο κ.Κορωναίος και η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ εντελώς παράτυπα και αυθαίρετα υπεκφεύγουν στο να συναντήσουν το σωματείο όπως είναι υποχρεωμένοι για πάνω από ένα μήνα, ενώ η αίτησή μας για τριμερή επιτροπή στο υπουργείο λόγω της αυθαιρεσίας για τις απολύσεις από την αναδιάρθρωση… έχει παγώσει, την ώρα μάλιστα που η ΝΟΚΙΑ εν μέσω απολύσεων ανοίγει θέσεις εργασίας για εξωτερικές προσλήψεις! [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] (και φυσικά η συνήθης δικαιολογία για «άλλες ειδικότητες από όσους/ες απολύονται» δεν ισχύει)

Κανένας μόνος/η – Συσπείρωση στα Σωματεία μας και αλληλεγγύη

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και πολύ περισσότερο όσο προδιαγράφεται μια ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους/ες, η αλληλεγγύη και οι δεσμοί μεταξύ μας πρέπει να είναι πιο δυνατοί από ποτέ.

Η κρίση που υπάρχει και αυτή που έρχεται ξεμπρόστιασε και την «Ευρώπη της αλληλεγγύης». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη χειρότερή τους ώρα, Ιταλία και Ισπανία ζητούν την αλληλεγγύη από την ΕΕ και η απάντηση που παίρνουν είναι στην ουσία… «μόνο μέσω μνημονίων». Ξεμπρόστιασε και το σαθρό οικοδόμημα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο ζούμε, ακόμα και στα μάτια των πιο πολέμιων του «κράτους» και της «κοινωνίας».

Ως εργαζόμενοι/ες στη ΝΟΚΙΑ απευθύνουμε ένα μεγάλο χαιρετισμό στους εργαζόμενους των κλάδων που κρατούν ανοιχτή την κοινωνία, με ελάχιστα μέσα προστασίας, με πενιχρούς μισθούς και την εργοδοσία απέναντί τους. Το προσωπικό υγείας του ΕΣΥ, τις καθαρίστριες και τους καθαριστές, τους/τις υπάλληλους των καταστημάτων τροφοδοσίας, τους/τις μεταφορείς, τους δημόσιους υπάλληλους, τους εργάτες/τριες στα εργοτάξια και εργοστάσια τομέων ζωτικής σημασίας, τους συναδέλφους/ισσες μας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που εργάζονται για να υπάρχει ακόμα το αγαθό της επικοινωνίας σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς πια ΣΣΕ και πολλές φορές δίχως μέσα προστασίας.

Θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να συνεχίσουμε όλοι και όλες. Η υπεραξία που παράγουν για ιδιώτες σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούμε να τους επιστραφεί από τους εργοδότες.

Σε καιρούς που διαφαίνεται ότι η υγειονομική κρίση θα μετατοπιστεί σε κρίση κοινωνική και τα εργασιακά μας δικαιώματα θα συμπιεστούν από κυβέρνηση και εργοδότες, οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε συσπείρωση και οργάνωση.

Απαιτούμε:

 • Μόνιμη επαρκής στελέχωση του ΕΣΥ και εξοπλισμούς στα νοσοκομεία – Άνοιγμα ΜΕΘ και ΜΑΦ
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες
 • Δωρεάν τεστ για όλους και για όλες που έχουν συμπτώματα σύμφωνα και με τις προτροπές του Π.Ο.Υ. – Όχι στο πλούτισμα των ιδιωτικών κέντρων υγείας στις πλάτες μας
 • Επίταξη των ιδιωτικών κέντρων υγείας
 • Μέριμνα για τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τους Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς

Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα:

 • Καθολική απαγόρευση απολύσεων – Ακύρωση απολύσεων Μαρτίου
 • Εξασφάλιση των μισθών στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους και πληρωμή Δώρου Πάσχα στην ώρα του
 • Να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης και οι επισφαλώς εργαζόμενοι
 • Κλείσιμο των εργοστασίων/εργοταξίων/εταιριών που δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς τηλε-εργασίας και δεν είναι ζωτικής σημασίας, με εξασφάλιση θέσεων εργασίας/μισθών
 • Ρύθμιση του καθεστώτος τηλε-εργασίας
 • Ενίσχυση μέτρων προστασίας και προσλήψεις (απαγόρευση υπερωριών) για τις εργασίες/εταιρίες που είναι ζωτικής σημασίας
 • Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών – Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία
 • Μέριμνα για τους εργαζόμενους που πλήττονται για έξοδα ενέργειας, μετακίνησης και ενοίκια

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ

 • Σεβασμό στο σωματείο και τους εργαζόμενους – Συνεχής επικοινωνία/διαβούλευση με το σωματείο
 • Ματαίωση των απολύσεων που είναι προγραμματισμένες – Δε θα πετάξει εργαζόμενους/ες στο δρόμο, ειδικά εν μέσω τέτοιας κρίσης, καταδικάζοντάς τους στην ανεργία
 • Μείωση της πίεσης προς τους εργαζόμενους/ες που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες από το σπίτι για τόσες βδομάδες, δίχως εξοπλισμό και ειδικούς χώρους εργασίας
 • Μέτρα προστασίας για τους/τις ελάχιστους που θα πηγαίνουν στα κτήρια
 • Εμείς ακόμα και τώρα κρατάμε την εταιρία ανοιχτή – Αξιοπρεπής μισθούς – Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑

Follow by Email